Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και οι κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου ότι ο Ομπάμα τον άκουγε θα τεθούν επί τάπητος στην ακρόαση των επικεφαλής FBI και NSA στο Κογκρέσο.

Ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο ομόλογός του της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Επικοινωνιών NSA Μάικ Ρότζερς θα πάρουν για πρώτη φορά τον λόγο δημόσια για τα δύο αυτά θέματα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο περιβάλλον Τραμπ και τη Μόσχα βρίσκονταν στο προσκήνιο ήδη από το διάστημα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Τον Ιανουάριο του 2017, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών συμπέραναν ότι, όχι μόνο η Ρωσία έκανε «πειρατεία» στα emails στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ότι το έκανε κυρίως για να ευνοηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος.

Έκτοτε οι εικασίες για στενές σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και τη Μόσχα έχουν ρίξει τη σκιά τους επάνω από την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη στενής συνεργασίας, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Ντ.Νούνες, επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα φωτίσει την προέλευση της διαρροής ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, είπε ψέματα για τις επαφές του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον πριν από την ορκωμοσία.

Λόγω εκείνης της διαρροής, ο Τραμπ αναγκάστηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Μάικλ Φλιν.

Στις αρχές Μαρτίου, σε σειρά Tweet, ο Τραμπ κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι τον παρακολουθούσε πριν και μετά τις εκλογές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διέψευσε τους ισχυρισμούς, πλήθος αξιωματούχων, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες και όλοι ζητούσαν αποδείξεις. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει στοιχεία, αλλά δεν επανήλθε.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρακολουθήσεις, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Νούνες.

Ο Τραμπ όμως δεν εγκαταλείπει. Επανέφερε το θέμα υπό μορφήν αστείου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Μέρκελ.

Και ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ εξήγησε ότι οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται τα οριστικά συμπεράσματα.

Το θέμα διχάζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πολλοί βουλευτές ζητούν να μπει τέλος.

Το FBI οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πάντα, διότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει ατιμώρητα και αυτό είναι πολύ επιζήμιο» δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Όμως, είναι απίθανο η ακρόαση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Στις δημόσιες ακροάσεις αυτού του είδους οι αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί να μην αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους…