Στον απόηχο των χθεσινών ολλανδικών εκλογών, των πρώτων σε μία σειρά εκλογικών διαδικασιών που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, με την Γαλλία και την Γερμανία να ακολουθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα, ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα Κασπάρ Βέλντκαμπ μιλά για τις ολλανδικές εκλογές, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η σκληρή δουλειά για τον Μαρκ Ρούτε ξεκινά τώρα, καθώς η ήττα του κόμματος των Εργατικών καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο ευρεία συνεργασία. Θα πρέπει να αναμένουμε μία μακράς διάρκειας διαδικασία ή η παρουσία του Βίλντερς στη δεύτερη θέση θα ωθήσει τα πράγματα σε ταχύτερες εξελίξεις;

Πράγματι, η σκληρή δουλειά ξεκινά τώρα. Ο Μαρκ Ρούτε θα αισθανθεί την ανάγκη να χτίσει μια συμπαγή συνεργασία, ανεξάρτητα από την παρουσία του Γκερτ Βίλντερς. Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει ως το καλοκαίρι. Ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης στην Ολλανδία δεν είναι μόνο το να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους για το κάθε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Είναι πρώτα και κύρια το να σχεδιάσεις μία συμφωνία συμπαγούς συνεργασίας που θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μπορεί η ολλανδική κυβέρνηση να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις, είτε ως προς τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας της είτε ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα;

Ναι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει σε έναν ρόλο διαχειριστή έως ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Μπορεί να λαμβάνει αρκετές αποφάσεις, όπως την υλοποίηση των τρεχουσών πολιτικών και άλλες αποφάσεις σχετικές με το συμφέρον της χώρας αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Για παράδειγμα, αναμένω ότι οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος δεν θα επηρεαστούν, εφόσον πληρούνται οι όροι. Εν τω μεταξύ αποτελεί πολιτική μας, η επιθυμία να συμμετάσχει το ΔΝΤ, με οικονομική εμπλοκή, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δεν θα αλλάξει.

Η συμμετοχή στις ολλανδικές εκλογές ξεπέρασε το 80%. Ακόμα κι αν δεν έσπασε το ρεκόρ του 88% των εκλογών του 1977, είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό ποσοστό για μια ευρωπαϊκή χώρα της εποχής μας. Ποιοι είναι οι λόγοι που πιστεύετε ότι οδήγησαν σε αυτό;

Η συμμετοχή ήταν όντως υψηλή. Ο κόσμος αισθάνθηκε ότι υπήρχε κάτι σημαντικό για το οποίο έπρεπε να κάνει μία επιλογή. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο κόσμος συνειδητοποίησε ακόμα περισσότερο ότι η ψήφος του μετράει. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στις ολλανδικές εκλογές συμμετείχαν 28 πολιτικά κόμματα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μπορούν εύκολα να βρουν ένα κόμμα που να βρίσκεται κοντά στις δικές τους ιδέες και αντιλήψεις.

Στο πανό του κινήματος Avaaz ήταν γραμμένο: «Holland chooses hope over hate» (σ.σ. ‘‘Η Ολλανδία επιλέγει την ελπίδα έναντι του μίσους’’). Θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να είναι αυτός ένας από τους κεντρικούς τίτλους των ολλανδικών εκλογών; Αν όχι, εσείς ποιον τίτλο θα δίνατε;

“Η ψήφος σου μετράει!” Σίγουρα σε αυτήν την ταραχώδη εποχή για την Ευρώπη και τον κόσμο, μετράει πολύ το να πάρεις θέση κι αυτό ισχύει για τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Το ίδιο ισχύει και για τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ανεξάρτητα από το τι επιλέγεις το σημαντικό είναι να φτάνεις μέχρι την κάλπη. Η δημοκρατία δεν είναι άθλημα που το παρακολουθείς από τον καναπέ.

Ποιες συνέπειες θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών για τον επικεφαλής των Εργατικών και πρόεδρο του Eurogroup κύριο Γερούν Ντάισελμπλουμ;

Το κόμμα του, το κεντροαριστερό εργατικό κόμμα, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα. Την ίδια στιγμή όμως ο Ντάισελμπλουμ χαίρει, ως υπουργός Οικονομικών, απόλυτου σεβασμού από την αριστερά ως τη δεξιά. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε καλή κατάσταση και ο Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει ως υπουργός Οικονομικών σε έναν πιο διαχειριστικό ρόλο. Η θητεία του στην προεδρεία του Eurogroup δεν σχετίζεται με τη θέση του στην ολλανδική κυβέρνηση και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017.

Θα μπορούσατε να σχολιάσετε τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης και την Ολλανδία ειδικότερα;

Επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω τον κ. Ερντογάν και να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών. Η πλειοψηφία ψήφισε τα κόμματα της φιλο-ευρωπαϊκής παράδοσης. Οι περισσότεροι από αυτούς όμως θέλουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει. Πιστεύουν πως η συνθήκη Σένγκεν δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Δεν θέλουν μια ατελείωτη μεταφορά χρημάτων από βορρά προς νότο. Θέλουν να συνδεθούν με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Για την Ευρωζώνη ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως αν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα δεν εκσυγχρονιστούν, το ευρώ θα πάψει να υπάρχει. Προτιμά ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά αισθάνεται την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή.

Αναλάβατε ως πρέσβης του Βασιλείου της Ολλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2015. Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που σας προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση τότε σε σχέση με τους Έλληνες και ποια είναι η άποψή σας για αυτό τώρα, που ζείτε μαζί μας για ενάμιση χρόνο περίπου;

Οι Έλληνες και οι Ολλανδοί προσαρμόζονται εύκολα! (σ.σ. τη φράση αυτή ο κ. Βέλντκαμπ την ανέφερε στα ελληνικά καθώς παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας) Και μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε κρίση, αλλά υπάρχει στην Ελλάδα τόσο πολύ ταλέντο και τόσες πολλές δυνατότητες! Το βλέπω στο Orange Grove, το εκκολαπτήριο start-up εταιρειών που η ολλανδική πρεσβεία ίδρυσε εδώ στην Αθήνα και που προσφέρει έναν ευέλικτο χώρο εργασίας και συμβουλευτική σε νέους Έλληνες ιδρυτές start-up εταιρειών. Βλέπω λοιπόν σε αυτούς, ότι έχουν πολύ δημιουργικές ιδέες και σπουδαίο ταλέντο, συγκρινόμενοι μάλιστα με ομόλογούς τους από άλλα σημεία του πλανήτη, όπως την Καλιφόρνια, το Ισραήλ, το Λονδίνο ή το Άμστερνταμ.

Στην Ολλανδία από τις start-ups έχουν δημιουργηθεί 70.000 θέσεις εργασίας. Φέρνουν έναν εντελώς διαφορετικό νέο τύπο επιχειρηματικότητας που πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ στην Ελλάδα: διαδραστικό, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο και καινοτόμο.

Εύχομαι και ελπίζω να δω την Ελλάδα να αποκτά υγιή οικονομικά νούμερα το συντομότερο δυνατό. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος, οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν αναγκαίες, καθώς και μια νέα νοοτροπία στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Αλλά ας το παραδεχτούμε: μπορώ εγώ να αισθάνομαι αφοσιωμένος σε αυτό, αλλά είναι στο χέρι των Ελλήνων να το κάνουν. Το μέλλον σας σας ανήκει!