Εν μέσω της ευρωτουρκικής κρίσης με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ο Ερντογάν ανοίγει νέο μέτωπο σύγκρουσης κατηγορώντας την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη ότι έχει εξαπολύσει «σταυροφορία» εναντίον του Ισλάμ μετά το «πράσινο φως» του Δικαστηρίου της ΕΕ στις επιχειρήσεις να απαγορεύουν στις υπαλλήλους τους την ισλαμική μαντίλα στον χώρο εργασίας.

Με τις σχέσεις της Άγκυρας στο «κόκκινο» με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδίως με την Ολλανδία και τη Γερμανία, εξαιτίας της ακύρωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του, ο Ερντογάν συνέχισε το μπρα ντε φερ και επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJUE) σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν τη μαντίλα στην εργασία τους.

«Τι γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου» συμβόλου του Ισλάμ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Τρίτη πως μια επιχείρηση μπορεί να εντάξει στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της τον όρο της απαγόρευσης οι εργαζόμενοί της να φέρουν δημοσίως θρησκευτικά σύμβολα, όπως η ισλαμική μαντίλα.