από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 

Δικαστήριο ΕΕ: Ο εργοδότης μπορεί να απογορεύσει σε υπάλληλο τη μαντίλα

Προσφυγή δύο γυναικών που απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να μη τη φορούν
Δικαστήριο ΕΕ: Ο εργοδότης μπορεί να απογορεύσει σε υπάλληλο τη μαντίλα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Λουξεμβούργο 

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, στην πρώτη του απόφαση για το θέμα της  μαντίλας στον χώρο εργασίας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε εξετάζοντας τις προσφυγές δύο γυναικών, μίας από τη Γαλλία και μίας από το Βέλγιο, οι οποίες απολύθηκαν διότι αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες τους.

«Ο κανονισμός μία επιχείρησης που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση» αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», αναφέρεται στην απόφαση.


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ... επίσης, ας μην ξεχνάμε | 15/03/2017 09:15
  ότι στις επιχειρήσεις υπάρχει κάτι που λέγεται "ενδυματολογικός κώδικας". Σε κάποιες ισοδυναμεί με τη χρήση στολής: αεροπορικές εταιρείες, ορισμένες τράπεζες, κάποιες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες - μέχρι και φαστφουντάδικα. Σε άλλες συνίσταται στην επιβολή κάποιων "mainstream" ενδυματολογικών επιλογών. Στις οποίες (υποθέτω) δεν συμπεριλαμβάνονται τα "χιτζάμπ".
  Γιαγιάκα
  απάντηση112
   
   
  Πολύ σωστό επειδή αναφέρεται | 15/03/2017 08:44
  σε όλα τα εμφανή θρησκευτικά - πολιτικά κ.α. σύμβολα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε διενέξεις μεταξύ των εργαζομένων είτε σε δυσαρέσκεια των πελατών (των φορολογουμένων στην περίπτωση των Δημοσίων Υπηρεσιών). Είναι μια προσεκτική διατύπωση δικαστηρίου, αλλά είναι σαφές ότι οι "θιγόμενοι" είναι όσοι χρησιμοποιούν "επιθετικά" αυτά τα σύμβολα (π.χ. μαντήλες, τριχοφυία προσώπου, κοτσιδάκια, σκουφάκια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο). Όσο για την "επιβολή" της μαντήλας και των συναφών στην Ευρώπη, μπορεί να μην υπάρχει μουλάς να τους την επιβάλει, την επιβάλλουν όμως οι άντρες τους. Πολύ καλά έκανε το δικαστήριο.
  Γιαγιάκα
  απάντηση102
   
   
  Και με το σταυρό τι γίνεται; | 14/03/2017 19:09
  Δηλαδή αν φορώ σταυρό στη δουλειά μου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο εργοδότης μπορεί να το απαγορεψει; Κι αν αρνηθώ να τον αφαιρέσω, έχει το δικαίωμα να με απολύσει, γιατί δεν συμμορφώνομαι με τον κανονισμό της εταιρείας; Και το άρθρο της 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το οποίο κάθε άτομο έχει την ελευθερία να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις πάει περίπατο;
  Μια Ελληνίδα μητέρα
  απάντηση312
   
   
   
  ; | 14/03/2017 15:53
  Μπορεί κάποιος να εξηγήσει που είναι το πρόβλημα αν μια γυναίκα φοράει μαντήλα; Εννοώ, αν μια γυναίκα θέλει (μια και στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάποιος να το επιβάλλει), γιατί να το απαγορεύσεις;
  .
  απάντηση963
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Επιτέλους μιά σωστή απόφαση (στο θέμα) απ' το ΕΔ! Που μακάρι να γενικευθεί - | 14/03/2017 15:06
  δηλ. να δυνηθούν όλες αι ευρωπαϊκές χώρες ν' απαγορεύουν βούρκες κλπ δημοσίως - άσε δε τις "σαρίες" κλπ, που ζητούν κάποιοι ιμάμηδες και μουφτήδες στην Ευρώπη. Υπ' όψιν ότι το αντίθετο ΔΕΝ ισχύει (ηθικά) - δηλ. νάχουν δικαίωμα ισλαμικές χώρες να επιβάλλουν τόσο στις ΄δικές των όσο σε ξένες γυναίκες την κάλυψι κεφαλής ή και προσώπου (αν αυτές δεν θέλουν κάτι τέτοιο): Διότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι σκοταδιστικές, απάνθρωπες πρακτικές είναι αξιακά ισοδύναμες με πρακτικές, που προάγουν την ανθρωπίνη ελευθερία. Με άλλα λόγια: Δεν είναι οι διάφοροι "πολιτισμοί" (ή κοινωνίες) αξιακά ισοδύναμες. Κάποιοι, πάντοτε, είναι ανώτεροι άλλων - και αυτών αι αξίες πρέπει να υπερισχύουν!
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση606
   
   
  Μπράβο! | 14/03/2017 13:27
  Σιχτίρ της Ολλανδίας στον Ερντογάν, νόμιμη η απαγόρευση της μπούρκας από το Ε. Δικαστήριο και άλλα! Οι δικοί μας αριστεριστές κάνουν τα χατίρια στους πολυαγαπημένους τους μουσουλμάνους! Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν χαρίζουν κάστανα!
  Μπράβο!
  απάντηση8211
   
-