Η πρόσφατη, μεγαλύτερη στην ιστορία, διαρροή απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks για τα υπερσύγχρονα όπλα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της CIA ανέδειξε την τρομακτική ικανότητα εισβολής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ταυτόχρονα εντείνει την ήδη βαθύτατη (έπειτα από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013) παγκόσμια ανησυχία όσον αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικότητας. Στην Ουάσιγκτον ωστόσο κάποιοι, και ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας, θεωρούν πως η διαρροή αποτελεί την τελευταία μάχη στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και διεξάγεται κατά κύριο λόγο στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, στηρίζει το Κρεμλίνο.

«Οι Ρώσοι και το WikiLeaks μοιράζονται μια έντονη αντιπάθεια για τις ΗΠΑ και ο κοινός τους στόχος είναι να τις βλάψουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι πρόσφατες διαρροές εγγράφων –τα οποία φαίνεται πως είναι αυθεντικά –σχετικά με τα εργαλεία ηλεκτρονικής κατασκοπίας της CIA εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο»
υποστηρίζει στο «Βήμα» ο Τζέιμς Λιούις, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια.
Το γεγονός ότι τα εν λόγω απόρρητα έγγραφα ήρθαν στο φως τη συγκεκριμένη περίοδο κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι Αμερικανοί αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος είναι μάρτυρες εδώ και μήνες μιας δημόσιας σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφορικά με τις καταγγελίες για εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Τους τελευταίους μήνες ο αμερικανός ηγέτης δεν δίστασε να συγκρίνει τους αξιωματούχους ασφαλείας με τους ναζιστές, επαινώντας ταυτόχρονα το έργο του WikiLeaks, ενώ πριν από μερικές ημέρες έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί, δίχως καμιά απόδειξη, ότι έπεσε ο ίδιος θύμα παρακολούθησης από την πρώην κυβέρνηση Ομπάμα. Κάποια από τα στοιχεία που διέρρευσαν διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε αυτή την πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά χρονικά σύγκρουση.

Το πρόγραμμα Umbrage
Υποστηρικτές του Τραμπ ισχυρίστηκαν κατά το παρελθόν ότι οι αναφορές για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να αποτελούν μυστικές επιχειρήσεις εσωτερικών εχθρών του νέου προέδρου. Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζει έγκλειστος από το 2012, ο Ασάνζ, αφότου δήλωσε πως η οργάνωσή του πρόκειται να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σε τεχνολογικές εταιρείες αναφορικά με το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της CIA, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Umbrage για το οποίο γίνεται λόγος στα έγγραφα που διέρρευσαν. Υποστήριξε πως μια ολόκληρη πτέρυγα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών εργάζεται πάνω στο Umbrage, ένα κακόβουλο λογισμικό που πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις και «ξεγελάει» τα όποια θύματα, αφήνοντας πίσω του τα ίχνη άλλων οργανώσεων ή χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Με λίγα λόγια, οι όποιες αναφορές και στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τις σχέσεις επιτελών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας σκευωρίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατά του αμερικανού προέδρου.
Ο ρωσικός στρατός
Τον περασμένο μήνα ωστόσο και η CIA και η NSA και το FBI προσδιόρισαν «με μεγάλη βεβαιότητα» ότι πίσω από τους χάκερ που υπέκλεψαν στοιχεία από επιφανείς Δημοκρατικούς και στη συνέχεια τα παρέδωσαν στο WikiLeaks κρύβονταν οι μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού. Ο Ασάνζ δήλωσε τότε πως τα έγγραφα δεν προέρχονταν από ρωσικές πηγές ενώ όσον αφορά τις τελευταίες διαρροές και την προέλευσή τους αρνήθηκε εκ νέου την εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μεταξύ των υπόπτων πάντως, στην ποινική έρευνα που ξεκίνησαν από κοινού τo FBI και η CIA συγκαταλέγεται και η Ρωσία.

«Η Ρωσία επιδιώκει πάση θυσία να εδραιωθεί ξανά ως μεγάλη δύναμη και οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στη Δύση, άργησαν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν «Νέα Γενιά Πολεμικών Επιχειρήσεων» (New Generation Warfare): προπαγάνδα και κυρίως η αξιοποίηση της ευκολίας με την οποία μπορούν να προσεγγίσουν –χάρη στο Διαδίκτυο –το κοινό άλλων χωρών για να διαταράξουν την εγχώρια πολιτική. Ενα όπλο είναι η διαρροή προσβλητικών πληροφοριών και το WikiLeaks μετατράπηκε σε μέσο αυτής της ρωσικής εκστρατείας. Η Ρωσία παρείχε στην οργάνωση υλικό υποκλοπής με στόχο τη διατάραξη των αμερικανικών εκλογών. Τώρα προσπαθούν να κάνουν κάτι ανάλογο στις ολλανδικές, στις γαλλικές και στις γερμανικές εκλογές. Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ασάνζ και τους Ρώσους φαίνονται καλά θεμελιωμένες. Κίνητρο του Ασάνζ είναι ένας έντονος αντιαμερικανισμός. Οντας υπερβολικά σίγουρη για τις δυνάμεις της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική έκανε τεράστια λάθη σε ό,τι έπραξε και σε ό,τι δεν έπραξε. Ο Ασάνζ πιστεύει πως αυτά τα λάθη δικαιολογούν το μίσος του»
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Λιούις.

Ενωμένοι εισαγγελείς κατά Λευκού Οίκου

Την αρχή έκανε η Πολιτεία της Χαβάης, ζητώντας την άμεση παρέμβαση δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος με το οποίο απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλους τους πρόσφυγες και στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, εξαιρουμένων αυτή τη φορά των κατόχων πράσινης κάρτας και βίζας. Στη συνέχεια ακολούθησαν η Ουάσιγκτον, η Μινεσότα, η Νέα Υόρκη, η Μασαχουσέτη και το Ορεγκον, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τα εκατομμύρια των Αμερικανών που αντιτίθενται στις διχαστικές πολιτικές του αμερικανού προέδρου. Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος αφαιρώντας από τον κατάλογο των χωρών το Ιράκ. Παρέμειναν ωστόσο το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να κάνει λόγο για διάταγμα «απαγόρευσης εισόδου σε μουσουλμάνους με άλλο όνομα». Τώρα οι ενωμένοι εισαγγελείς ζητούν από ομοσπονδιακό δικαστήριο να παρατείνει την ισχύ των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν επιφέρει την αναστολή της εφαρμογής του πρώτου διατάγματος, επισημαίνοντας πως οι βασικές διατάξεις του εξακολουθούν να είναι «παράνομες» και «αντισυνταγματικές».

Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει «Πρώτα η Αμερική», υποστηρίζοντας ότι το «νέο» διάταγμα στοχεύει κυρίως στον τερματισμό της εισροής τρομοκρατών στις ΗΠΑ. Στην πράξη ωστόσο περιορίζει τον αριθμό των προσφύγων που θα εισέρχονται στις ΗΠΑ ανά έτος από 110.000 σε 50.000, απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες έξι χωρών, παρότι κανένας Αμερικανός δεν έχει χάσει ποτέ τη ζωή του από μετανάστες-τρομοκράτες των συγκεκριμένων κρατών, και επιτρέπει στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να επαίρεται προς τους υποστηρικτές του πως εφαρμόζει τις αντιμεταναστευτικές και ξεκάθαρα αντιμουσουλμανικές πολιτικές του. Ιδανικές πάντως για το Ισλαμικό Κράτος και τις λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις που προπαγανδίζουν πως οι ΗΠΑ δεν πολεμούν μόνο τους τζιχαντιστές αλλά το Ισλάμ στο σύνολό του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ