Η Ρωσία και η Τουρκία εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση των προηγούμενων μηνών, δήλωσαν με ικανοποίηση οι ηγέτες των δύο χωρών, και προανήγγειλαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

«Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε επιπλέον τις ιδιαίτερες κι απαραίτητες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» συμπλήρωσε, και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Ρωσία να «άρει πλήρως» τις κυρώσεις της σε βάρος της Άγκυρας.

Οι τουρκορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε την ενέργεια «πισώπλατο χτύπημα», επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ως αντίποινα.

Το καλοκαίρι του 2016, Πούτιν και Ερντογάν έδειξαν διάθεση να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε την άρση της πλειονότητας των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι σχέσεις μας επανήλθαν στο επίπεδο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, με μια πολύπλευρη συνεργασία» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρούμε την Τουρκία το σημαντικότερο εταίρο μας» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκεσε πολλές ώρες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας έως το 2020 προκειμένου να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συνδιαλλαγές και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκρινε ότι είναι δυνατόν το ύψος αυτών των συνδιαλλαγών να ανέλθει στο μέλλον στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης «να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρχάς κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, επισήμανε ο Πούτιν.