Πενήντα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η γαλλική Δεξιά αναζητεί απεγνωσμένα λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τις πανάκριβες αργομισθίες της γυναίκας του υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν.
Σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ο «Φρανσουά Μιλιόν» (όπως τον λένε κοροϊδευτικά, επειδή ένα εκατομμύριο ήταν τα ευρώ που εισέπραξε η σύζυγός του Πενελόπ χωρίς να εργαστεί πραγματικά στη Βουλή) δεν φαίνεται να περνάει στον β’ γύρο των προεδρικών τον Μάιο. Κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και της γκωλικής Δεξιάς. Και επειδή ο Φιγιόν αρνείται να αποσυρθεί, παρ’ όλο που θα ανακριθεί από δικαστές την ερχόμενη εβδομάδα, το δεξιό κόμμα Les Republicains επεξεργάζεται Σχέδια Β, Γ και Δ.
Το επικρατέστερο ήταν η αντικατάσταση του Φιγιόν από τον Αλέν Ζιπέ. Αλλά ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός και δήμαρχος Μπορντό, που τερμάτισε δεύτερος στις προκριματικές του κόμματος για το χρίσμα, μόλις το απέκλεισε.
Ετσι οι φήμες μιλούν για τον Φρανσουά Μπαρουάν, τον 51χρονο δήμαρχο της Τρουά, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός Οικονομίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί και κάποτε προστατευόμενος του Ζακ Σιράκ. Αυτός θεωρείται τώρα ως η πιο πιθανή επιλογή.
Αλλα ονόματα περιλαμβάνουν τη Βαλερί Πεκρές, 49χρονη πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου του Ιle-de-France, τον Ζαβιέ Μπερτράν, 51χρονο πρόεδρο της βόρειας περιοχής Hauts-de-France, καθώς και τον Ζαν-Λουί Μπορλό, 65χρονο πρώην ηγέτη του κεντρώου κόμματος UDI, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος υπό τον τότε πρόεδρο Σαρκοζί.
Η απόφαση του Ζιπέ είναι τελεσίδικη, βάζοντας τέλος σε παρασκήνιο ενός μηνός, καθώς στελέχη του κόμματος LR προσπαθούσαν να τον πείσουν να σώσει την προεδρική εκστρατεία της Δεξιάς, που παραπαίει. Ο Φιγιόν, που έχει ήδη τεθεί υπό επίσημη δικαστική έρευνα, είναι όλο και πιο απομονωμένος: δεν τον εγκαταλείπουν μόνο στενοί σύμμαχοι της εκστρατείας του, αλλά και το δεξιό εκλογικό σώμα.
«Δεν είμαι σε θέση να ενώσω το κόμμα» είπε ο Ζιπέ τη Δευτέρα, προσθέτοντας όλο νόημα ότι οι κεντρώοι «μας έχουν αφήσει» και ένας «σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων της Δεξιάς έχει ριζοσπαστικοποιηθεί». «Ως εκ τούτου, σας βεβαιώνω, μια για πάντα, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία» ξεκαθάρισε ο μετριοπαθής, ευρωπαϊστής Ζιπέ.

Και ο Φιγιόν επιμένει, ζητώντας από τους Ρεπουμπλικανούς να ενωθούν γύρω του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την υποψηφιότητά του. «Είναι καιρός για όλους να έρθουν στα συγκαλά τους» φέρεται πως είπε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, που συγκλήθηκε για να αξιολογήσει την παραπαίουσα εκστρατεία του. «Οι ψηφοφόροι μας δεν θα συγχωρήσουν αυτούς που καλλιεργούν το δηλητήριο της διαίρεσης» τόνισε ο Φιγιόν, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις έχει πέσει κάτω και από το 20%.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε παροτρύνει το κόμμα νωρίτερα τη Δευτέρα να «βρει μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη διέξοδο από μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Αλλά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, και ο χρόνος πιέζει.

Ο Φιγιόν αναμένεται να τεθεί υπό επίσημη δικαστική έρευνα –ένα βήμα προτού του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες –για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, επειδή απασχολούσε τη σύζυγο και δύο από τα παιδιά τους σε πλασματικές θέσεις βοηθών του στη Βουλή.

Στο κόμμα ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο υποψήφιος της Δεξιάς δεν θα βρεθεί καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 7 Μαΐου. Μια τέτοια ήττα θα είναι απολύτως ταπεινωτική μετά από τα πέντε χρόνια της βαθιά αντιδημοφιλούς σοσιαλιστικής προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, και θα απειλήσει τη Δεξιά με διάσπαση.

Ολα δείχνουν, αυτή τη στιγμή, ότι φιναλίστ για την προεδρία θα είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, «κεντρώος», αν και ήταν πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ.
Την ίδια ώρα, το γκωλικό κόμμα διχάζεται όλο και περισσότερο ανάμεσα στους συμπαθούντες τον Φιγιόν, που μιλούν για «συνωμοσίες της Αριστεράς» και απειλούν να στραφούν προς τη Λεπέν αν δεν υπάρχει δεξιός υποψήφιος τον Μάιο, και στους πιο μετριοπαθείς που διαρρέουν προς τον σοσιαλφιλελεύθερο Μακρόν.

Κάπως έτσι αυτή η προεκλογική περίοδος έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή σύγχυση. Διχασμένη για την καταστροφική προεδρία Ολάντ, η Αριστερά είναι επίσης κατακερματισμένη: ούτε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ούτε της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν φαίνονται σε θέση να περάσουν στον β’ γύρο.

Η Λεπέν ρίχνει λάδι στη φωτιά του «φανατισμού κατά της ΕΕ», ενώ ο Μακρόν είναι «πολιτικά ανώριμος και έχει ένα αδύναμο πρόγραμμα… Οσο για εμάς, τι χάος!» είπε ο Ζιπέ, συνοψίζοντας, μάλλον με ακρίβεια, την κατάσταση.

HeliosPlus