Στις μυστικές υπηρεσίες τα αποκαλούν «χάπια των τζιχαντιστών», διεγερτικά μάχης τα οποία δίνουν στους χρήστες, κυρίως μαχητές, εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, στην πείνα και στην έλλειψη ύπνου.

Πρόκειται για μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του ’60 για την θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών και του εξαιρετικά εθιστικού της χαρακτήρα.

Το σκεύασμα γνωστό την εμπορική ονομασία Captagon, εξελίχθηκε σε παράνομα παρασκευαστήρια και με ανάμιξη άλλων ουσιών φαίνεται ότι απετέλεσε το «μαγικό φίλτρο» κυρίως για μαχητές της Μέσης Ανατολής.

Περιγραφές που τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι χαρακτηριστικές και τρομακτικές των ιδιοτήτων του συγκεκριμένου συνθετικού ναρκωτικού.

«Σε κάνει ιδιαίτερα ομιλητικό, δεν κοιμάσαι, δεν τρως και είσαι γεμάτος ενέργεια», είχε δηλώσει Λιβανέζος ψυχίατρος. Ενας δε χρήστης πρόσθεσε ότι «απλά σταματάς να νιώθεις. Σε μουδιάζει», δηλώνοντας ότι είναι πιο ισχυρό από την κοκαΐνη.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο δίνει αίσθημα μεγάλης ευφορίας, τόλμης, δύναμης και αντοχής σε σκληρές συνθήκες μάχης συνδέθηκε με τη δράση μαχητών της Μέσης Ανατολής μετά από μια πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια σε θέρετρο της Τυνησίας στις 26 Ιουνίου 2015.

Ο μακελάρης με καλάσνικοφ ντοπαρισμένος δολοφόνησε 38 τουρίστες και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια από αναλύσεις στο αίμα του εντοπίσθηκαν ίχνη Catagon.

Χαρακτηριστικές δε είναι οι περιγραφές διασωθέντων οι οποίοι ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της σφαγής χαμογελούσε διαρκώς.