Στην αντεπίθεση πέρασε η Πενελόπ Φιγιόν, σύζυγος του υποψήφιου της κεντροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να σβήσει έστω και λίγη από τη φωτιά που άναψε στον Φρανσουά η υπόθεση των κονδυλίων.

«Χρειάζονταν έναν άνθρωπο να του κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Και αν δεν ήμουν εγώ θα είχε προσλάβει κάποιον άλλον» είπε στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ο 63χρονος πολιτικός επιμένει να δώσει τη μάχη για τη γαλλική προεδρία, έστω και αν η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πλέον πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας με δικαστικές -πέρα από τις πολιτικές- προεκτάσεις.

Σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους τα έχουν βάλει μαζί του, λέγοντας ότι «σκοτώνουν την επιθυμία του γαλλικού λαού για αλλαγή».

Ο Φιγιόν ήταν το φαβορί για τον δεύτερο γύρο των εκλογών -απέναντι στην Μαρίν Λεπέν- ωστόσο, η υπόθεση με τη σύζυγό του ουσιαστικά έθαψε την υποψηφιότητά του.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πλέον το φαβορί, ενώ υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ίσως «χτυπήσει» την Λεπέν ακόμα και από τον πρώτο γύρο.