Ο βρετανός υπουργός που θα διαχειριστεί το Brexit, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησε την ομάδα των κορυφαίων υπουργών πως πρέπει να προετοιμαστούν ακόμη και για το -«απίθανο σενάριο», όπως το χαρακτήρισε, να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Σε τακτική συνάντηση των κορυφαίων υπουργών, ο Ντέιβις περιέγραψε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανίδας πρωθυπουργού, εκτενώς την «κλίμακα και την πολυπλοκότητα» του έργου που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που αναμένεται να «πατήσει το κουμπί» του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για αποχώρηση από την ΕΕ.

«Στη συνέχεια περιέγραψε εκτενώς την ανάγκη η κυβέρνηση να υποστηρίξει μια ομαλή έξοδο από την ΕΕ, και το πλήρες φάσμα των περιοχών πολιτικής που θα επηρεαστούν και επεσήμανε… πως πρέπει να προετοιμαστούμε όχι μόνο για έναν έπειτα από διαπραγματεύσεις διακανονισμό αλλά και για το απίθανο σενάριο κατά το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μέι.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης πως η Μέι επανέλαβε την αισιοδοξία της ότι η Βρετανία μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το σύνολο της χώρας κατά τις διαπραγματεύσεις.

Σκοπός της κυβέρνησης Μέι, υπενθυμίζεται, είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου. Κατ’ αρχήν, οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν διαδικασία δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου μέχρι την έξοδο.