Παράλυση και θάνατο μέσα σε 20 προκάλεσε στον Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ετεροθαλή αδελφό του βορειοκορεάτη ηγέτη, ο νευροτοξικός παράγοντας VX με τον οποίο δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Παράλληλα, οι Αρχές της Μαλαισίας κήρυξαν ασφαλή τον χώρο του αεροδρομίου κρίνοντας πως δεν έχουν μείνει ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο μαλαισιανός υπουργός Υγείας Σουμπραμανιάν Σαθασιβάμ ανέφερε πως ο θάνατος του Κιμ επήλθε «μέσα σε 15 με 20 λεπτά» από την στιγμή της επίθεσης.

Τα αίτια θανάτου του, συπμλήρωσαν οι μαλασιανές Αρχές, θεωρείται ότι «έχουν ως επί το πλείστον διαλευκανθεί».

Το VX, ένα άοσμο, άγευστο και ελαιώδες υγρό, θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι το πιο ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο για το οποίο υπάρχουν αξιόπιστες δοκιμές δραστικότητας, καθώς μια μικρή σταγόνα των 10mg αρκεί για να προκαλέσει θάνατο αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια ή τους πνεύμονες.

Το επικίνδυνο δηλητήριο ανήκει στην ομάδα των οργανοφωσφορικών ενώσεων μαζί με άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία ως εντομοκτόνα.

Το VX και όλες οι ουσίες αυτές παρεμβαίνουν στην επικοινωνία του νευρικού συστήματος με τους μύες και προκαλούν ανεξέλεγκτους σπασμούς και τελικά παράλυση.

Aς σημειωθεί ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ είναι ο δεύτερος που καταγεγραμμένα δολοφονήθηκε με την ουσία VX από τη δημιουργία της (ο πρώτος ήταν ένας 28χρονος που είχε δολοφονηθεί το 1994 με την ουσία από μέλη της ιαπωνικής αίρεσης Άουμ Σινρίκιο).