Ο ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ Ουν δεν είχε καμία ελπίδα να γλιτώσει όταν δύο γυναίκες πράκτορες κάλυψαν το πρόσωπό του με ένα μικρό πανί. Ακόμα και η μία από τις δύο δολοφόνους παραλίγο να πέσει θύμα της νευροτοξικής ουσίας VX.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία της Μαλαισίας, ίχνη του VX βρέθηκαν στο πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λαμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου, με τη Νότιο Κορέα να κάνει λόγο για δολοφονία από βορειοκορεάτες πράκτορες (ο Kιμ βρισκόταν στο στόχαστρο του αδελφού του και ζούσε στο Μακάο υπό την προστασία του Πεκίνου).

Το VX, ένα άοσμο, άγευστο και ελαιώδες υγρό, θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι το πιο ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο για το οποίο υπάρχουν αξιόπιστες δοκιμές δραστικότητας, καθώς μια μικρή σταγόνα των 10mg αρκεί για να προκαλέσει θάνατο αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια ή τους πνεύμονες.

Το επικίνδυνο δηλητήριο ανήκει στην ομάδα των οργανοφωσφορικών ενώσεων μαζί με άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία ως εντομοκτόνα.

Το VX και όλες οι ουσίες αυτές παρεμβαίνουν στην επικοινωνία του νευρικού συστήματος με τους μύες και προκαλούν ανεξέλεγκτους σπασμούς και τελικά παράλυση.

Για τον Κιμ Γιόνγκ Ναμ, τα πρώτα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι εφίδρωση, ναυτία και σπασμοί. Αργότερα πρέπει να παρέλυσε σε όλο το σώμα και να πέθανε από ασφυξία αδυνατώντας να αναπνεύσει.

Σύμφωνα μάλιστα με την μαλαισιανή αστυνομία, μία από τις δύο γυναίκες που φέρονται να επιτέθηκαν στον Κιμ έκανε εμετό μετά το περιστατικό και βρέθηκε να πλένει μανιωδώς τα χέρια της, σαν να είχε «απόλυτη επίγνωση» ότι κινδύνευε -κάτι που δείχνει να διαψεύδει τις αναφορές ότι οι δράστες της επίθεσης νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε απλή φάρσα.

Από ό,τι είναι γνωστό, το VX δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιθέσεις με χημικά όπλα, αν και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα μέχρι το 1993, όταν το VX απαγορεύτηκε από τη διεθνή Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα.

O συγκεκριμένος νευροτοξικός παράγοντας έχει πάντως χρησιμοποιηθεί και σε τουλάχιστον μία ακόμα δολοφονία: το 1994, μέλη της ιαπωνικής αίρεσης Άουμ Σινρίκιο σκότωσαν με VX έναν άνδρα τον οποίο κατηγορούσαν για κατασκοπεία.

Ο άνδρας αυτός ήταν το πρώτο γνωστό θύμα του VX.

Και όπως φαίνεται ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ είναι μόλις ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που πεθαίνει από αυτή τη φριχτή ουσία.

Βαγγέλης Πρατικάκης