Η πρώτη από τις εφετινές σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών και η ιστορία είναι πια γνωστή: ένα λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα απειλεί να παραγκωνίσει τα παραδοσιακά και να καταστεί η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Γκέερτ Βίλντερς και το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Οι εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου είναι κρίσιμες ακόμη για έναν λόγο: μία ενδεχόμενη νίκη του Βίλντερς θα ενίσχυε περαιτέρω τα ακροδεξιά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο στη χώρα.

Οκτώ κόμματα αναμένεται να κερδίσουν 10 ή και περισσότερες έδρες από τις 150 στις εφετινές εκλογές στην Ολλανδία, με το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA) που συμμετέχει στην κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να κατρακυλήσει ακόμη και στην έβδομη θέση από τη δεύτερη το 2012. Εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με τις κυβερνητικές ελίτ, τη λιτότητα και τον φόβο της προσφυγικής κρίσης, το PVV, που είχε αποσπάσει το 10% των ψήφων και 15 έδρες το 2012, κατάφερε να διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά.
Ωστόσο, ακόμη και αν βρεθεί στην πρώτη θέση είναι δύσκολο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού καθώς κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου δεν είναι ιδεολογικά κοντά στον Βίλντερς. «Στην πραγματικότητα, η δυναμική του Βίλντερς φθίνει» είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο Κρίστοφ Γιάκομπς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ράντμπαουντ στην Ολλανδία.

«Οι δημοσκοπήσεις από τον Δεκέμβριο και μετά δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το λαϊκιστικό PVV μειώνεται. Ενώ ο Βίλντερς έδειχνε να συγκεντρώνει 42 έδρες, τώρα δεν ξεπερνά τις 24 με 28 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι έχει χάσει το 40% στην πρόθεση ψήφου. Ενας από τους λόγους που ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις ήταν το κύμα των προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία. Τώρα που οι ροές και οι αιτούντες άσυλο έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν υπάρχουν δημοσιεύματα για πρόσφυγες που κατακλύζουν τα σύνορα, η απήχηση του Βίλντερς έχει μειωθεί επίσης. Τώρα θα κερδίσει τις εκλογές; Εξαρτάται από την ερμηνεία της νίκης. Αν λέγοντας νίκη εννοούμε ότι το κόμμα του θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, τότε ναι, είναι πιθανό. Καθώς το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε βρίσκεται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αν κάτι συμβεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, για παράδειγμα κάτι στο προσφυγικό, είναι πιθανό το PVV να βγει πρώτο κόμμα»
συνέχισε ο καθηγητής Γιάκομπς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμμετέχει ο Βίλντερς σε μια κυβέρνηση, πόσω μάλλον σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

«Είναι σχεδόν απίθανο γιατί στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στην κυβέρνηση που υποστήριξε το PVV και αυτή κατέρρευσε σύντομα. Επίσης υπάρχουν προσωπικές ασυμβατότητες μεταξύ του Βίλντερς και του Ρούτε. Επομένως για να μπει ο Βίλντερς στην κυβέρνηση θα πρέπει, πρώτον, να έχει κερδίσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και, δεύτερον, να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους συντηρητικούς φιλελεύθερους οι οποίοι δεν τον συμπαθούν καθόλου».

«Μην υπερεκτιμούμε τον Γκέερτ Βίλντερς»

«Ο Βίλντερς είναι πολύ δημοφιλής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης» μας είπε ο Κρίστοφ Γιάκομπς, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ράντμπαουντ.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακό ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία και το ενδιαφέρον του εγχώριου Τύπου ήταν πολύ περιορισμένο. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου είναι πολύ πιο αυξημένο. Μπορεί ο Βίλντερς να είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος του λαϊκισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απόδοσή του στις επερχόμενες εκλογές θα είναι εντυπωσιακή. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι έχασε και στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην πραγματικότητα, από το 2011, δεν έχει κερδίσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Υπάρχει αυτό το αφήγημα ότι ο Βίλντερς είναι πολύ δημοφιλής αλλά πρόκειται περισσότερο για μάρκετινγκ, ας μην τον υπερεκτιμούμε προς το παρόν».
«Παρ’ όλα αυτά», συνέχισε ο καθηγητής Γιάκομπς, «η νίκη του θα μπορούσε να έχει συμβολική σημασία για την Ευρώπη, αφού ακόμη και αν με μικρή διαφορά το PVV εκλεγεί το πρώτο κόμμα δεν θα πάψει να συνιστά μια νίκη. Οπως γνωρίζουμε, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τον Βίλντερς έχει αυξηθεί μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκείνος το έχει εκμεταλλευθεί αυτό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ