Είναι τα ανεπίσημα τάγματα εφόδου του Ντόναλντ Τραμπ: η εναλλακτική Δεξιά (alt-right), ένα προκλητικό κίνημα λευκών ρατσιστών εθνικιστών, ήρθε ηχηρά στο προσκήνιο με την έλευση του νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο. Μαζί της ήρθε και η αντίδραση: το κίνημα antifa (αντιφασιστικό). Τα δύο άκρα παίζουν ξύλο όπου συναντώνται –από τους δρόμους των ΗΠΑ με τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες και αντιδιαδηλώσεις που χαρακτηρίζουν πλέον την αμερικανική καθημερινότητα ως το Internet. Το έξαλλο στυλ του Τραμπ απελευθέρωσε και απενοχοποίησε τη βία και την ακρότητα.
Η ταύτιση του προέδρου με την εναλλακτική Δεξιά τοποθετείται τον περασμένο Ιούλιο, όταν, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ ανέβασε στο Twitter μια εικόνα της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις για τους εξόφθαλμα στερεοτυπικούς συνειρμούς της (την έδειχνε με φόντο χαρτονομίσματα δίπλα σε ένα άστρο του Δαβίδ που έγραφε: «Η πιο διεφθαρμένη υποψήφια όλων των εποχών»). Αποκαλύφθηκε ότι ο Τραμπ είχε κάνει κόπι-πέιστ τη φωτογραφία από την εναλλακτική δεξιά ιστοσελίδα 8chan.
Είχε προηγηθεί βεβαίως η ιδεολογική συνάντηση του Τραμπ και της εναλλακτικής Δεξιάς. Οταν ο υποψήφιος ακόμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Τραμπ άρχισε να καταφέρεται εναντίον των μεταναστών και των μουσουλμάνων, τράβηξε την προσοχή των λευκών εθνικιστών που ήταν κατά του κατεστημένου και της πολιτικής ορθότητας και επέκριναν από τα δεξιά τους Ρεπουμπλικανούς. Πολλοί από τους εναλλακτικούς δεξιούς έγιναν οι θερμότεροι οπαδοί του Τραμπ.
Η εμφάνιση της ίδιας της εναλλακτικής Δεξιάς τοποθετείται το 2008, λίγο μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ομιλία του αυτοαποκαλούμενου «παλαιοσυντηρητικού πολιτικού φιλοσόφου» Πολ Γκότφριντ, ο οποίος, λόγω της εκλογής ενός αφροαμερικανού στην προεδρία, περιέγραψε τους νέους εχθρούς: οι μαύροι, οι φεμινίστριες, οι οπαδοί των ανοιχτών συνόρων, η πολιτική ορθότητα.
Ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσώπους της εναλλακτικής Δεξιάς σήμερα είναι ο Μάιλο Γιαννόπουλος, από τα «ονόματα» της ακροδεξιάς ιστοσελίδας –και αγαπημένης του Τραμπ –Breitbart News. Το περασμένο καλοκαίρι το Twitter απέκλεισε διά βίου τον Γιαννόπουλο επειδή «υποκινούσε ή επιδιδόταν στη στοχευμένη κακοποίηση ή παρενόχληση άλλων». Πρόσφατα ο Γιαννόπουλος παραιτήθηκε από το Breitbart ύστερα από την κυκλοφορία βίντεο που τον δείχνει να υπερασπίζεται τις σεξουαλικές σχέσεις 13χρονων αγοριών με ενηλίκους.
Η πιο δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο του κινήματος antifa στις ΗΠΑ συνέπεσε με την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Η ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε από δύο γεγονότα: τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον (με σπασμένα καταστήματα, καμένα αυτοκίνητα, δακρυγόνα και 200 συλλήψεις) και ένα βίντεο που έγινε viral. Το βίντεο παρουσιάζει τον Ρίτσαρντ Σπένσερ, εφευρέτη του όρου «εναλλακτική Δεξιά», να τρώει μπουνιά από μασκοφόρο antifa την ώρα που στεκόταν σε πεζοδρόμιο στην Ουάσιγκτον και έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι.

Το βίντεο αυτό χαιρετίστηκε από τους antifa.

(Σημειωτέον ότι την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου άλλο βίντεο δείχνει τον Σπένσερ σε ομιλία του να πανηγυρίζει ναζιστικά την εκλογή Τραμπ: «Χάιλ, Τραμπ! Χάιλ, λαέ μας! Χάιλ, νίκη!» φωνάζει ο Σπένσερ και το ακροατήριο απαντά χαιρετώντας ναζιστικά.)
Το γεγονός ότι το βίντεο με την μπουνιά που έφαγε ο Σπένσερ μετατράπηκε σε προπαγανδιστικό όργανο για την προσέλκυση οπαδών από τους antifa εξόργισε την εναλλακτική Δεξιά. Ενα από τα κορυφαία μέλη της, ο Τσακ Τζόνσον, απάντησε ως εξής: δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του τα ονόματα, τις ημερομηνίες γέννησης και τις διευθύνσεις κατοικίας των 223 διαδηλωτών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα επεισόδια στην Ουάσιγκτον κατά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Σφαγή στο Διαδίκτυο
Στο Internet γίνεται σφαγή ανάμεσα στην εναλλακτική Δεξιά και τους antifa. Οι αγαπημένες μέθοδοι και των δύο πλευρών είναι τα τρολαρίσματα, το ιντερνετικό μπούλινγκ και το doxxing (από το dox, σύντμηση του documents, δηλαδή έγγραφα –όρος που περιγράφει τη δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών στο Internet προκειμένου όποιος έχει μια προσωπική ή ιδεολογική διαφορά μαζί τους να μπορεί δυνητικά να αναλάβει δράση). Ο Τζόνσον αναδείχθηκε στην εναλλακτική Δεξιά επειδή δημοσιοποίησε στο Internet τις διευθύνσεις κατοικίας των δημοσιογράφων των «New York Times».
Μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου οι μάχες εναλλακτικών δεξιών – antifa μεταφέρθηκαν και στους δρόμους της Αμερικής του Τραμπ. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται όλο και περισσότερα επεισόδια, μικρής έκτασης αλλά μεγάλης συχνότητας, ανάμεσα στους οπαδούς της μιας και της άλλης πλευράς.
Ρεπουμπλικανοί καταγγέλλουν εκτροχιασμό του προέδρου

Δεν είναι ένας και δύο. Δεκάδες Ρεπουμπλικανοί, ανάμεσά τους «βαριά» ονόματα του κυβερνώντος κόμματος στο Κογκρέσο, μιλάνε ήδη ανοιχτά εναντίον του προέδρου. Καταγγέλλοντας στην ουσία εκτροχιασμό του Τραμπ σε κρίσιμα ζητήματα για την αμερικανική δημοκρατία, όπως η ελευθερία του Τύπου, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η μετανάστευση.

Με πρώτο και καλύτερο τον βετεράνο Τζον Μακ Κέιν. Ο 80χρονος γερουσιαστής από την Αριζόνα και πρώην προεδρικός υποψήφιος (2008) δεν μασάει τα λόγια του. «Ετσι αρχίζουν οι δικτάτορες. Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να κλείνουν τον Τύπο» είπε στο NBC.
Ακολούθησαν ένα σωρό Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, που δήλωσαν δημοσίως ακλόνητη πίστη στην πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ (περί ελευθερίας της έκφρασης), σε απάντηση στο διαβόητο tweet του Τραμπ, στο οποίο χαρακτήρισε «εχθρούς του αμερικανικού λαού» τους «New York Times» και μεγάλα δίκτυα (NBC, ABC, CBS, CNN), αποκαλώντας τα «ΜΜΕ ψευδών ειδήσεων».
Αλήθεια; Παραδοσιακοί, «κανονικοί» Ρεπουμπλικανοί, ακόμα και μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ, εξανέστησαν. «Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την ελευθεροτυπία στην Αμερική» είπε δηκτικά ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις.
«Ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας είναι ο ελεύθερος Τύπος και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» δήλωσε και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νότιας Καρολίνας, έτερος εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ με επιρροή.
Αλλά τίποτε δεν έχει ενοχλήσει περισσότερο από το ύποπτο φλερτ του Τραμπ με τη Ρωσία του Πούτιν. Ηδη το λεγόμενο «Russiagate», το σκάνδαλο με την ξαφνική παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, επειδή αποκαλύφθηκε (από την «Washington Post») ότι μιλούσε, παράνομα, για άρση των κυρώσεων με τον ρώσο πρέσβη προτού καν αναλάβει ο Τραμπ, έχει συγκλονίσει το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο.
Γνωστοί γερουσιαστές, όπως ο Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, και ο Μιτς Μακ Κόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Ο κατάλογος με τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν ενοχληθεί σφόδρα με τον Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να περιφρονεί επιδεικτικά ή και να ανατρέπει κομματική ορθοδοξία 70 ετών, μιλώντας κατά του ελεύθερου εμπορίου και του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας, μεγαλώνει κάθε μέρα. Στους «αντάρτες» έχουν προστεθεί οι γερουσιαστές Οριν Χατς (Γιούτα), Μπεν Σάσε (Νεμπράσκα), Σούζαν Κόλινς (Μέιν), Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριδα), Ραντ Πολ (Κεντάκι) και πολλοί συντηρητικοί βουλευτές που αντιδρούν έντονα επικαλούμενοι και λόγους αρχής.
Τ
ο διαβόητο μεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, λένε, δεν είναι απλώς αντισυνταγματικό, αφού εύκολα θα καταπέσει στα δικαστήρια, επειδή συνιστά άδικη διάκριση σε βάρος πολιτών με βάση το (μουσουλμανικό) θρήσκευμα. Είναι και αντιπαραγωγικό, αφού είναι «πιθανόν να συμβάλει περισσότερο στη στρατολόγηση τρομοκρατών και σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές παρά στην ενίσχυση της ασφάλειας των ΗΠΑ». Το δήλωσαν από κοινού, και δημοσίως, οι Μακ Κέιν και Γκράχαμ, μιλώντας για «αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και οι γερουσιαστές Κόρι Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής στη Γερουσία, Λαμάρ Αλεξάντερ (Τενεσί), Ρομπ Πόρτμαν (Οχάιο), Μάικλ Μακ Κολ, πρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια, κ.ά.
Με τις εσωκομματικές αντιδράσεις να αυξάνονται, έχουν ήδη ανακοινωθεί κινήσεις, μαζί με Δημοκρατικούς, για έρευνες του Κογκρέσου σχετικά με τις πολύ αμφιλεγόμενες πρώτες κινήσεις του Τραμπ –ιδίως για τις επαφές του επιτελείου του με Ρώσους. Προς το παρόν πάντως οι άνθρωποι του προέδρου υποβαθμίζουν τις επικρίσεις μέσα στο κόμμα, λέγοντας πως προέρχονται κυρίως από «Ρεπουμπλικανούς που απέτυχαν να κερδίσουν το προεδρικό χρίσμα»…
«Παράνοια, μικροπρέπειες και θυμός μπορεί να φέρουν την καταστροφή»

«Είναι εύκολο να δούμε ότι ο Τραμπ δεν περιβάλλεται από συμβούλους πρόθυμους να αναχαιτίσουν τις πιο έκδηλες ή ακραίες συμπεριφορές του» λέει στο «Βήμα» ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον και σχολιαστής στο CNN.


«Είναι ένας πρόεδρος που φτιάχνει τη δική του κοσμοθεωρία, υπερασπίζεται αυτή την κοσμοθεωρία και δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει τα πραγματικά δεδομένα. Στις διεθνείς σχέσεις, και στην εσωτερική πολιτική, μια τέτοια προοπτική μπορεί να είναι καταστροφική. Είναι επίσης σαφές από τα λόγια του ότι ο Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται σε «πόλεμο» με τα μέσα ενημέρωσης σε έναν Λευκό Οίκο και ένα Οβάλ Γραφείο που φαίνεται να έχουν μικρό ενδιαφέρον για την ανταλλαγή σοβαρών πληροφοριών σχετικά με το τι κάνουν» τονίζει ο Ζέλιζερ.
Και συμπληρώνει: «Οπως έμαθε ο πρόεδρος Νίξον, αυτό το είδος της κοσμοθεωρίας μπορεί τελικά να καταστρέψει έναν πρόεδρο, του οποίου η παράνοια, οι μικροπρέπειες και ο θυμός μπορεί να τον ωθήσουν σε ανήθικη ή παράνομη συμπεριφορά. Το είδος της αποδιοργάνωσης που φαίνεται πως επικρατεί στον Λευκό Οίκο επιτρέπει σε ισχυρούς παίκτες, όπως ο Μάικλ Φλιν (σ.σ.: σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που παραιτήθηκε για το σκάνδαλο με τις παράνομες επαφές του με τη Ρωσία), να συμπεριφέρονται άσχημα. Αυτό το ανακάλυψε και ο Ρόναλντ Ρίγκαν όταν μέλη του δικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πραγματοποίησαν παράνομες δραστηριότητες στη Νικαράγουα».

«Το ερώτημα είναι αν κάποιος στο Οβάλ Γραφείο θα προσπαθήσει να συγκρατήσει αυτόν τον πρόεδρο και, εξίσου σημαντικό, αν υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο που θα μπορούσαν να του αντιταχθούν όταν εκτρέπεται σε ακρότητες. Ηδη ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί απευθύνουν ανοιχτά έκκληση για μια έρευνα σχετικά με την πιθανή σύνδεση Tραμπ – Ρωσίας. Είναι τα πρώτα σημάδια ότι το κατά τα άλλα συμπαγές Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε να διχαστεί στο μέλλον» καταλήγει ο Ζέλιζερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ