Οι πιο υποψιασμένοι μιλάνε ήδη για σκάνδαλο που μπορεί να φτάσει στα επίπεδα ενός Γουότεργκεϊτ και ενδέχεται να στοιχίσει, κάποια στιγμή, την προεδρία στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι «σκοτεινές» σχέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών και των μεγάλων ΜΜΕ της Αμερικής, έχοντας οδηγήσει ήδη στην παραίτηση του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Κάτι τρέχει με τον Τραμπ και τη Ρωσία, αλλά τι;
Μια «ρετσινιά» έχει κολλήσει πάνω στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: οι ύποπτες σχέσεις με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ξαφνική παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ήταν το τελευταίο σε μια σειρά από γεγονότα που συνδέουν την κυβέρνηση Τραμπ με προφανή ρωσικά συμφέροντα.
Ο Φλιν παραιτήθηκε αφού ομολόγησε πως παραπλάνησε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο για το αν συζήτησε τις κυρώσεις με τον πρέσβη της Ρωσίας κατά τις εβδομάδες προτού αναλάβει την εξουσία ο Τραμπ –παραβαίνοντας νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να διεξάγουν διπλωματία.
Αλλά το θέμα «Τραμπ – Ρωσία – συμμαχία» είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ηταν τον Μάιο του 2016 όταν άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα οι πρώτες αναφορές για χάκερ που έκαναν κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών, εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ απέδιδαν τις παραβιάσεις σε ρώσους χάκερ.
Τον Ιούλιο, παραμονές του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, το WikiLeaks δημοσίευσε 20.000 εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν κλαπεί από τους χάκερ. Και πάλι οι μυστικές υπηρεσίες μίλησαν για ρωσική ανάμειξη, αλλά η εκστρατεία Τραμπ αρνήθηκε δημόσια να αποδεχθεί αυτές τις διαπιστώσεις. Αντ’ αυτού, σε συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καλώντας ρώσους χάκερ να στοχεύσουν τον προσωπικό server από τον οποίο έβλεπε απόρρητα μηνύματα η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας: «Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να μπορέσεις να βρεις τα 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λείπουν».
Περίπου την ίδια εποχή, ο τότε διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για την εκπροσώπηση ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών με έναν ολιγάρχη με στενούς δεσμούς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με τον Μάναφορτ επικεφαλής της εκστρατείας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα άλλαξε τη γλώσσα στο μανιφέστο του σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφαιρώντας κάθε αντιρωσική αιχμή, κατ’ εντολήν όπως λέχθηκε δύο εκπροσώπων της εκστρατείας Τραμπ. Ο Μάναφορτ ερευνήθηκε από το FBI και παραιτήθηκε από πρόεδρος της εκστρατείας Τραμπ.
«Πάντα ήξερα ότι ο Πούτιν είναι έξυπνος!»

Τον Δεκέμβριο, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δημοσίευσαν έκθεση με ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συνδέουν τη Ρωσία με τις κυβερνοεπιθέσεις. Σε αντίποινα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέλασε 35 ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο κόσμος περίμενε την απάντηση του Πούτιν, αλλά ο Ρώσος απέφυγε δικά του αντίποινα. Ο Τραμπ, τότε εκλεγμένος πρόεδρος, πήρε το μέρος του Πούτιν με ένα tweet: «Σπουδαία κίνηση η καθυστέρηση (από τον Β. Πούτιν) – Πάντα ήξερα ότι ήταν πολύ έξυπνος!».
Η απόφαση του Πούτιν να μην απαντήσει ανάλογα φάνηκε σε πολλούς σαν έξυπνη κίνηση δημοσίων σχέσεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν πως η Ρωσία ήταν σίγουρη ότι οι κυρώσεις δεν θα διαρκούσαν επί Τραμπ.
Τον ίδιο μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Ρεξ Τίλερσον θα είναι ο υποψήφιός του για το υπουργείο Εξωτερικών. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον διορισμό του από τη Γερουσία; Οι στενοί δεσμοί του με τον Πούτιν. Ως διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού γίγαντα ExxonMobil, ο Τίλερσον καλλιέργησε στενή προσωπική σχέση με τον ρώσο ηγέτη, οδηγώντας πολλούς να αναρωτηθούν κατά πόσο ήταν σκόπιμο να γίνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Τίλερσον ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου.
Φήμες για όργια με πόρνες στη Μόσχα

Και φτάνουμε στον Ιανουάριο, όταν η ιστοσελίδα Buzzfeed δημοσίευσε έναν φάκελο που συνέταξε ο Κρίστοφερ Στιλ, βρετανός πρώην αξιωματούχος μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνώμων σε θέματα Ρωσίας. Εκεί ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα είχε «καυτό υλικό» σχετικά με τον τότε εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, και ότι οι Ρώσοι μπορούν να τον εκβιάζουν με αυτό. Μεταξύ των διαφόρων υπομνημάτων στον φάκελο ήταν ένας ισχυρισμός ότι ο Τραμπ είχε καταγραφεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να κάνει σεξουαλικά όργια με πόρνες σε ξενοδοχείο της Μόσχας. Ο Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς, μιλώντας για «ψεύτικες ειδήσεις».
Το CNN αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη του φακέλου από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Και πριν από μόλις λίγες ημέρες δημοσίευμα της «Washington Post» αποκάλυψε ότι ο Μάικλ Φλιν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επέβαλε ο Ομπάμα με τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, προτού καν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ.
Ο Φλιν, ο οποίος εμφανιζόταν τακτικά στο ρωσικό κανάλι RT και είχε δειπνήσει μια φορά με τον Πούτιν, παραιτήθηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, λέγοντας ότι είχε «λανθασμένα ενημερώσει τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και άλλους με ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις μου με τον ρώσο πρέσβη», στα τέλη του περασμένου έτους. Είναι παράνομο για τους απλούς πολίτες να διεξάγουν διπλωματία των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δεν κρύβει την εκτίμησή του για τον Πούτιν και την επιθυμία του να δημιουργήσει πιο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά το πιο πιεστικό ερώτημα, το οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απλώς δεν φαίνεται να μπορεί να απαντήσει, είναι ακριβώς πόσο στενοί είναι ήδη αυτοί οι δεσμοί με τη Ρωσία.

HeliosPlus