Ανακάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ κεντρική οδηγία προς τα δημόσια σχολεία που «άνοιγε» σε διεμφυλικούς μαθητές τις τουαλέτες για το φύλο στο οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Η οδηγία ήταν από την εποχή του Ομπάμα και είχε εξελιχθεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα, προκαλώντας οργή ειδικά στο συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκδώσει σχετική οδηγία προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που τα δημόσια σχολεία αρνούνταν να εφαρμόσουν την οδηγία του Λευκού Οίκου, θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησής τους.

Οι διεμφυλικοί είχαν χαιρετίσει εκείνη την φαινομενικά μικρή αλλά ηχηρού συμβολισμού κίνηση.

Ωστόσο, ο Τραμπ προχώρησε στην ανάκληση της οδηγίας του Ομπάμα κι ενώ η εφαρμογή της είχε ανασταλεί από ομοσπονδιακό δικαστή. Ο δικαστής είχε υποστηρίξει ότι τόσο οι πολιτείες όσο και τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στο αναφερόμενο ζήτημα, χωρίς να εμπλέκεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης των ΗΠΑ θα εξακολουθούν να μελετούν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με τη νέα προεδρική οδηγία, ενώ αυτή θα αποσταλεί στα δημόσια σχολεία σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Η ανάκληση της προεδρικής οδηγίας του Ομπάμα από τον Τραμπ εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών και των κοινωνικά προοδευτικών. Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Οίκο, μετά τη δημοσιοποίηση της ανάκλησης κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας συνθήματα: «Όχι στο μίσος, όχι στο φόβο, οι διεμφυλικοί μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι».