Μετά την συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Συγκοινωνιών -και μία ημέρα με επεισόδια στο κέντρο της Ρώμης- οι ιταλοί οδηγοί ταξί αποφάσισαν να λύσουν την απεργία που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό -και συγκεκριμένα, την υπηρεσία Uber.

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, διά του υπουργού Γκρατσιάνο Ντελρίο, να ξεκινήσει άμεσα κοινωνικό διάλογο με στόχο μια συνολική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή Uber.

Οι ιταλοί ταξιτζήδες αντιδρούν υποστηρίζοντας πως το Uber είναι πλατφόρμα που καταλήγει να διευκολύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και φοροδιαφυγή. Τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου, που ξεκινά άμεσα, θα ανακοινωθούν μέσα σε έναν μήνα.

Η συμφωνία προέκυψε μετά από μια ημέρα υψηλής έντασης, κατά την οποία έγιναν τέσσερις προσαγωγές διαδηλωτών και τραυματίσθηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί. Στις πορείες των οδηγών ταξί κατάφεραν να παρεισφρύσουν και βίαια στοιχεία της ακροδεξιάς, που ανέβασαν αισθητά την ένταση. Ένας διαδηλωτής, μάλιστα φωτογραφήθηκε στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης με σιδηρογροθιά.

Τα 21 συνδικάτα των ιταλών οδηγών ταξί συμφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης και θα παρουσιάσουν την Τετάρτη αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας στα μέλη τους.