«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ανώτατος διοικητής του Twitter στην Αμερική, μιλάει μέσω γλωσσικών ξεσπασμάτων που δεν ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες. Είναι επίσης πασιφανές ότι σκέφτεται με βάση γλωσσικά ξεσπάσματα των 140 χαρακτήρων. Αλλά η συμπεριφορά του αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν έχει καθόλου χαρακτήρα» δηλώνει στο «Βήμα» ο Τζον Κάρολ, καθηγητής Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σχολιάζοντας τις πρώτες, ανησυχητικά πολυκύμαντες, εβδομάδες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή και παλαίμαχο δημοσιογράφο, όλοι όσοι επιθυμούν να σχηματίσουν μια –όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική –γνώμη για τον άνθρωπο που επιδιώκει να είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου αρκεί να λάβουν υπόψη μερικά, αν όχι όλα, από τα σχόλιά του στο Twitter.
«Aποτυχημένες» εφημερίδες και η Ρωσία

«Τα Μέσα των ψευδών ειδήσεων ξεσαλώνουν με τις θεωρίες συνωμοσίας και το τυφλό μίσος. Το MSNBC και το CNN δεν βλέπονται. Η «Fox and Friends» (πρωινή καθημερινή εκπομπή στο συντηρητικό Fox News Channel που στηρίζει τον Τραμπ) είναι εξαιρετική» ανέφερε το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης στον λογαριασμό του ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την αποκάλυψη συνομιλίας που είχε ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έως την προηγούμενη Δευτέρα, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.
«Ο Τραμπ έχει σχεδόν καταστήσει σχεδόν άνευ ουσίας τον όρο «ψευδείς ειδήσεις» –ο οποίος κάποτε αναφερόταν είτε στην παραπληροφόρηση είτε στην προπαγάνδα. Για τον Ντόναλντ Τραμπ ψευδείς ειδήσεις είναι όλες οι ειδήσεις που δεν του αρέσουν, ανεξάρτητα από το εάν είναι ακριβείς ή αξιόπιστες. Το άτομο επιμένει να ζει σε έναν κόσμο φανταστικών πληροφοριών» λέει ο Τζον Κάρολ.
«Αυτές οι ανοησίες για διασυνδέσεις με τη Ρωσία αποτελούν απλώς μια απόπειρα να κουκουλωθούν τα πολλά λάθη της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον» είπε ο Τραμπ μερικά λεπτά αργότερα. «Στην πραγματικότητα, οι διασυνδέσεις με τη Ρωσία αποτέλεσαν μια απόπειρα να κουκουλωθούν τα πολλά μεμπτά της δικής του εκστρατείας» τονίζει από την πλευρά του ο Κάρολ.
«Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αφήνουν να διαρρέουν παράνομα πληροφορίες στις αποτυχημένες εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post»» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από την αποκάλυψη ότι επαφές με Ρώσους δεν είχε μόνο ο Μάικ Φλιν αλλά και αρκετοί στενοί συνεργάτες του.
Για τον Τζον Κάρολ, ωστόσο, «η επίθεση του Τραμπ στις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών των ΗΠΑ είναι αναμφίβολα η πιο άνανδρη ενέργειά του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τις προηγούμενες εβδομάδες παρομοίασε τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών με ναζιστές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς τους αξιωματούχους είναι αφοσιωμένοι κοινωνικοί λειτουργοί που κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης (η διαρροή απόρρητων πληροφοριών είναι κακούργημα) ώστε να γνωρίζει ο αμερικανικός λαός τι πράττει η κυβέρνησή του στο όνομά του. Κάποιοι δηλώνουν πως πρόκειται για διαρροές «εκδίκησης». Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι αποτελούν έκφραση της ανησυχίας αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά το ενδεχόμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικεφαλής του οποίου είναι ο κόλακας του Τραμπ Τζεφ Σέσιονς, να αρνηθεί να ερευνήσει τον άξονα Πούτιν – Τραμπ» υποστηρίζει ο Κάρολ.
«Οσον αφορά τους «New York Times» και την «Washington Post» η πορεία τους είναι κάθε άλλο παρά αποτυχημένη με τις συνδρομές να σημειώνουν σημαντική αύξηση. Ο Τραμπ απλώς επιλέγει να αγνοεί το γεγονός, όπως ακριβώς παραβλέπει το πόσο πολύ λάτρευε τις διαρροές (σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» προσθέτει ο αμερικανός καθηγητής.
«Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία κατά τη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα. Υπήρξε ιδιαίτερα επιεικής ο Ομπάμα με τη Ρωσία;» διερωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος λίγο αργότερα, αναγκάζοντας έτσι τον Κάρολ να διερωτηθεί και εκείνος με τη σειρά του «εάν πρόκειται για τον ίδιο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο δήλωνε στο CNN ότι «(Ο Πούτιν) δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία», παρότι ο ρώσος πρόεδρος είχε ήδη προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας».

Αναίσχυντος και χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς

Καταλήγοντας, ο αμερικανός καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα άλλο περιστατικό, ενδεικτικό κατά τη γνώμη του της παντελούς έλλειψης χαρακτήρα που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ημέρα που τα παραπάνω σχόλια αναρτήθηκαν στο Twitter, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος ερωτώμενος για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού στις ΗΠΑ ξεκίνησε να απαντάει περιαυτολογώντας για την εκλογική νίκη του. «Λοιπόν, θέλω απλώς να πω ότι μας τιμά πολύ η νίκη μας. 306 ψήφοι από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Λεγόταν πως δεν θα παίρναμε ούτε 220. Το γνωρίζετε αυτό, σωστά; Ελεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πάμε στις 220 ψήφους αλλά μετά είπαν ότι δεν θα φθάναμε τις 270.

Και εκεί έξω επικρατεί ένας τρομερός ενθουσιασμός» είπε γεμάτος αυταρέσκεια ο Ντόναλντ Τραμπ. Οσον αφορά τα φαινόμενα αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, περιορίστηκε να μιλήσει για την κόρη του Ιβάνκα η οποία ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό για να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και ορθόδοξο Εβραίο Τζάρεντ Κούσνερ, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες, πλέον, του πεθερού Ντόναλντ Τραμπ. «Οσον αφορά τους Εβραίους –τόσο πολλοί φίλοι, μια κόρη που τυγχάνει να βρίσκεται εδώ αυτήν τη στιγμή, έναν γαμπρό και τρία όμορφα εγγόνια…» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Την επομένη, όταν δέχτηκε ουσιαστικά την ίδια ερώτηση από εβραίο, μάλιστα, δημοσιογράφο ο Τραμπ είπε ότι δεν επρόκειτο για μια «δίκαιη» ερώτηση, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον συνομιλητή του ότι «είπε ψέματα καθώς είχε δηλώσει πως επρόκειτο να σηκωθεί και να κάνει μια ευθεία και απλή ερώτηση». «Ο Ντόναλντ Τραμπ απλώς δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς, είναι αναίσχυντος και δίχως χαρακτήρα. Τελεία και παύλα» λέει ο Τζον Κάρολ.

HeliosPlus