Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί επίσης να μετρήσει ως ασφάλεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επωμίζονται το 70% του προϋπολογισμού της συμμαχίας.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Τετάρτη ότι θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Αμερική δεν θα μετριάσει την υποστήριξή της.

«Αυτό είναι το αμερικανικό μήνυμα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Είμαι πολύ αντίθετος στο να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να πιεστούν προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Αμυνα.

Η Γερμανία δεν θα έχει πλεόνασμα…

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, όπως γνωρίζει, η Γερμανία δεν θα επιτύχει πια πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, εάν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ από το 1,22%.

«Δεν μου αρέσει το ό,τι οι αμερικανοί φίλοι μας περιορίζουν αυτήν την ιδέα της ασφάλειας στα στρατιωτικά», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιο λογικό να εξετάσουν μια «σύγχρονη πολιτική σταθερότητας» που αποτελείται από πολλά μέρη.

«Εάν κοιτάξει κανείς τι κάνει η Ευρώπη για την άμυνα, συν την χρηματοδότηση ανάπτυξης, συν την ανθρωπιστική βοήθεια, η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φανεί αρκετά διαφορετική. Η σύγχρονη πολιτική δεν μπορεί να αφορά μόνο στην αύξηση αμυντικών δαπανών», σημείωσε.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ομαδοποιήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους καλύτερα και να ξοδεύουν τα χρήματα με πιο αποδοτικό τρόπο», κατέληξε.