Είναι σπουδαίο πράγμα να σε αγαπούν και ως εκ τούτου όσοι δέχονται ανθοδέσμες με λουλούδια κατά τη σημερινή γιορτή των ερωτευμένων πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς. Αρκεί, όμως, να προσέχουν ώστε να μη μυρίσουν τα λουλούδια που τους προσφέρουν – και κυρίως να μην τα… μασήσουν! Κι αυτό διότι είναι ραντισμένα με επικίνδυνες χημικές ουσίες! Ειδικά τα τριαντάφυλλα, όπως προειδοποιεί τους Γάλλους το περιοδικό «60 εκατομμύρια καταναλωτές».
Τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη σε έξι μεγάλες εταιρείες καλλιέργειας και εμπορίας ανθέων στη Γαλλία, όπως είναι οι Monceau Fleur, Aquarelle και Interflora, ήταν εξόχως ανησυχητικά, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Figaro». Ανιχνεύθηκαν 49 διαφορετικές χημικές ουσίες στα άνθη που πωλούνται στη γαλλική αγορά. Πολλές από τις ουσίες αυτές είναι απαγορευμένες ως άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.
Πρόκειται κυρίως για μυκητοκτόνα, ακαρεοκτόνα και εντομοκτόνα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι κάποιες από τις χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται νομίμως. Άλλες όμως είναι απαγορευμένες, τουλάχιστον στη Γαλλία.
Και επειδή στις χώρες του εξωτερικού οι έρευνες δεν είναι γενικόλογες και προστατευτικές, στο ρεπορτάζ του «Figaro» αναφέρεται για παράδειγμα ότι σε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα αγορασμένο από την αλυσίδα ανθοπωλείων Aquarelle ανιχνεύθηκαν «τρία ύποπτα για την υγεία χημικά συστατικά που κυκλοφορούν όμως νομίμως» και επίσης «ένα απαγορευμένο εντομοκτόνο».
Η Aquarelle διαθέτει τα πιο «καθαρά» λουλούδια, σύμφωνα με την έρευνα. Στα άνθη ανταγωνίστριών της, όπως οι Happy, Monceau Fleurs και Le Jardin ανιχνεύθηκαν κατά μέσον όρο 15 χημικά συστατικά. Στα μπουκέτα των ρόδων που πωλεί η εταιρεία Au nom de la rose ανιχνεύθηκαν 25 διαφορετικά χημικά προϊόντα, μεταξύ αυτών εννέα απαγορευμένα στη Γαλλία εντομοκτόνα!
Σημειωτέον ότι «Au nom de la rose» σημαίνει «Στο όνομα του ρόδου». Στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο ένας μοναχός φοβούμενος μήπως χάσουν την πίστη τους όσοι διαβάζουν το τελευταίο σωζόμενο αντίγραφο του δεύτερου τόμου της Ποιητικής του Αριστοτέλη (ήταν αφιερωμένος στη κωμωδία) αποφασίζει να τους δολοφονήσει εμποτίζοντας με δηλητήριο τις σελίδες του βιβλίου. Ο αναγνώστης δηλητηριάζεται ενώ σαλιώνει το δάχτυλό του για να γυρίσει τις σελίδες.