Την παραίτησή του από σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ υπέβαλε ο Μάικλ Φλιν. Εδώ και μέρες είχε ξεσπάσει σάλος με τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρέσβη προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, προτού ακόμα ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Φλιν είχε συζητήσει με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ το θέμα των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για την υπόθεση των κυβερνο-επιθέσεων.

Σύμφωνα με την Washington Post, η τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γιέιτς (την οποία ο Τραμπ απέλυσε, επειδή δεν δέχθηκε να στηρίξει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα) είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για τις επαφές του Φλιν με τη Μόσχα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είπε καν την αλήθεια στον αντιπρόεδρο και άλλους αξιωματούχους για το τι ακριβώς συζήτησε.

Η Γιέιτς είχε μάλιστα προειδοποιήσει τη νέα κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πλέον «ευάλωτο» έναντι του Κρεμλίνου.

Η συνομιλία του με τον Ρώσο πρέσβη ήταν παράνομη, καθώς ο Τραμπ δεν είχε ακόμα ορκιστεί πρόεδρος, επομένως ο ίδιος δεν είχε δικαιοδοσία να συζητήσει διπλωματικά θέματα με ξένο αξιωματούχο.

Το ζήτημα των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τέως προέδρου Ομπάμα. Λίγες μέρες προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα αποφάσισε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο δύο κέντρων ρωσικών συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Πούτιν δεν απάντησε στις κινήσεις Ομπάμα, πιθανότητα λόγω των επαφών που είχε ο Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη στη Ουάσινγκτον, τις οποίες -σε εκείνο το στάδιο- αρνήθηκε.

Ο σάλος όμως είχε ήδη ξεσπάσει με την υπουργό Δικαιοσύνης Σάλι Γιέιτς να προειδοποιεί.

Τελικά, ο Φλιν παραιτήθηκε. Αλλά ακόμα και η παραίτηση πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να επιβεβαιωθεί και να ανακοινωθεί.

Στην επιστολή του αναγνώρισε το λάθος: «Δεν ενημέρωσα επαρκώς τον αντιπρόεδρο και άλλους αξιωματούχους για τις τηλεφωνικές μου επικοινωνίες με τον Ρώσο πρέσβη. Ζήτησα ειλικρινά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Αμφότεροι την αποδέχθηκαν.»

Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμα ότι η επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο διπλωμάτη έγινε στο πλαίσιο των επαφών που είχε και με άλλες ξένες αντιπροσωπείες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, όπως αποκαλείται το διάστημα έως ότου ορκιστεί ο νέος πρόεδρος.

Η υπόθεση Φλιν επαναφέρει στο προσκήνιο τη δύσκολη σχέση Ουάσινγκτον-Μόσχας, έστω και αν ο Ομπάμα δεν είναι πλέον πρόεδρος.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντας τις «θεωρίες» των Δημοκρατικών ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να πληγεί ανεπανόρθωτα η Χίλαρι Κλίντον και να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ.

Προς το παρόν, ένας άλλος στρατηγός, ο Τζόζεφ Κιθ Κέλογκ, αναλαμβάνει καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου.