Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει σάλο με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Κόντρες με τη δικαστική εξουσία, τα ΜΜΕ και όχι μόνο.

Και ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να μένει χρόνος για οποιονδήποτε άλλον από την κυβέρνησή του, όλο και περισσότεροι θυμούνται ότι ένας πρόεδρος έχει και σύζυγο. Μια Πρώτη Κυρία. Τι απέγινε η Μελάνια Τραμπ;

Ο κόσμος και οι Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να την θαυμάσουν προσεκτικά την ημέρα της ορκωμοσίας. Μετά πέρασε ένας μήνας για να την ξαναδούν στο πλευρό του συζύγου της.

Ήταν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του. Λεπτομέρεια: Η Μελάνια εμφανίστηκε, όχι στην Ουάσινγκτον, αλλά στη Φλόριντα.

Λογικά τα ΜΜΕ δίνουν πάντα λίγο χρόνο στην Πρώτη Κυρία μέχρι να αναλάβει. Οι πρόεδροι στις ΗΠΑ ορκίζονται Ιανουάριο και η ξαφνική αλλαγή προκαλεί διάφορα προβλήματα, όπως το ζήτημα των παιδιών που βρίσκονται στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Η Μισέλ Ομπάμα, για παράδειγμα, αντιμετώπισε το ίδιο θέμα με τις κόρες της. Τελικά, όμως μετακόμισε στον Λευκό Οίκο.

Η Μελάνια έχει και εκείνη δηλώσει ότι θα παραμείνει στον γνωστό Πύργο του Μανχάταν έως ότου ο Μπάρον τελειώσει τη σχολική χρονιά. Υπάρχουν όμως φήμες και δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι δεν θέλει να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, σχεδόν σαν την προεδρία Τραμπ» λέει στον Guardian η Τζιν Χάρις, καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που ασχολείται με τις Πρώτες Κυρίες. Για την Χάρις, η συμπεριφορά της Μελάνια αποτελεί πρόκληση στις αμερικανικές παραδόσεις.

Και μπορεί οι Αμερικανοί να ψήφισαν τον Τραμπ για να καθαρίσει τον «βούρκο» που δημιούργησαν τα παραδοσιακά κόμματα στο Καπιτώλιο (δική του η φράση), όμως ενδέχεται να δυσαρεστηθούν που δεν βλέπουν την Πρώτη Κυρία στο πλευρό του προέδρου.

Παραδοσιακά οι Κυρίες επιλέγουν μια αποστολή, βάζουν ένα στόχο και τον προωθούν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του συζύγου.

Η Μπάρμπαρα Μπους (σύζυγος του Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους, 1989-1993) ήθελε να αφυπνίσει τους συμπολίτες της στο θέμα του αναλφαβητισμού, η Μισέλ Ομπάμα διάλεξε τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας.

Μόνο η Χίλαρι Κλίντον (επί Μπιλ Κλίντον 1993-2001) προσπάθησε να ανακατευτεί περισσότερο με την πολιτική –μέσω νομοσχεδίου για την Υγεία- αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και επέστρεψε σε παραδοσιακότερα μοτίβο. Μετά βέβαια αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της και να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική.

Η Μελάνια -θεωρητικά τουλάχιστον- είχε δηλώσει ότι θα ασχοληθεί με το cyberbullying. Προς το παρόν, κοινή γνώμη και ΜΜΕ τής δίνουν περίοδο χάριτος.