Προβλέψεις, εκτιμήσεις, για να μη μιλήσουμε για δημοσκοπήσεις, έχουν πέσει τόσο έξω, που όλοι μιλάνε για προεδρική κούρσα που θα κριθεί εν θερμώ, «à chaud» που λένε οι Γάλλοι. Ισως και την τελευταία στιγμή, πίσω από το παραβάν. Διότι σήμερα, 90 μέρες πριν από τις εκλογές, όλα φαίνονται ανοιχτά, με σκάνδαλα και ανατροπές να έχουν στήσει σκηνικό κινούμενης άμμου.
Πάρτε για παράδειγμα τον Φρανσουά Φιγιόν. Ο υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains εθεωρείτο πριν από λίγες ημέρες το φαβορί για την προεδρία. Σήμερα έχει παρασυρθεί στη δίνη ενός σκανδάλου που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τη Δεξιά.
Εχοντας χτίσει την εκστρατεία του πάνω στην προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα ενός έντιμου πολιτικού από την επαρχία που δεν έχει σχέση με τη διαφθορά, είναι στο επίκεντρο προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για ενδεχόμενη κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα του Πενελόπ Φιγιόν εισέπραξε συνολικά 900.000 ευρώ για υπηρεσίες κοινοβουλευτικής βοηθού –αν και κανένας δεν τη θυμάται να εργάζεται. Η Πενελόπ (η οποία έχει γεννηθεί στην Ουαλία, δηλώνει οικιακά και είναι μητέρα πέντε παιδιών με τον Φιγιόν) είχε προσληφθεί από τον σύζυγό της και φαινόταν να εργάζεται για αυτόν την περίοδο 1992-2002, χωρίς όμως να προσφέρει πραγματικά υπηρεσίες –αν και με μισθό άνω των 6.000 ευρώ τον μήνα.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως είναι νόμιμο για τους γάλλους βουλευτές να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειας, εφόσον τα άτομα αυτά απασχολούνται πραγματικά. Η ιστοσελίδα Mediapart υπολόγισε ότι 52 γυναίκες, 28 γιοι και 32 θυγατέρες βουλευτών απασχολούνταν αμειβόμενοι με δημόσιο χρήμα το 2014, πρώτη χρονιά που οι βουλευτές υποχρεώθηκαν να δημοσιεύσουν τα ονόματα των βοηθών τους.
Αλλά το άνετο σύστημα στο οποίο οι πολιτικοί μπορούσαν να βολεύουν σε κρατικές θέσεις τα μέλη της οικογένειάς τους δεν γίνεται πια ανεκτό από ένα εκλογικό σώμα που εξοργίζεται από τα ειδικά προνόμια των πολιτικών σε καιρό κρίσης, ανεργίας και λιτότητας.
Ακόμη και αν εργαζόταν πραγματικά, η Πενελόπ είχε σκανδαλωδώς υψηλό μισθό για τις υπηρεσίες κοινοβουλευτικής βοηθού: κάποια στιγμή οι μηνιαίες αποδοχές της έφτασαν στα 10.000 ευρώ.
Τι υποκρισία από έναν υποψήφιο πρόεδρο που επιμένει σε σχέδιο λιτότητας για τη Γαλλία και απολύσεις 500.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ο Φιγιόν μιλάει για «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα», για την ανάγκη περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και μείωσης του δημόσιου τομέα και του κράτους πρόνοιας.
Με τη Δεξιά σε αυτή την κατάσταση και τους Σοσιαλιστές να κατεβάζουν υποψήφιο τον «αριστερό αντάρτη» Μπενουά Αμόν, που εμφανίζεται πέμπτος στις δημοσκοπήσεις, κερδισμένος βγαίνει αυτή τη στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν.
Φαίνεται όντως ότι ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ είναι ο ανερχόμενος αστέρας του σοσιαλ-φιλελεύθερου ρεύματος. Εχει αφήσει πίσω τους Σοσιαλιστές, με πρόγραμμα πέραν της κλασικής διαχωριστικής γραμμής Αριστεράς – Δεξιάς. Πρώην τραπεζίτης στους Ροτσίλντ, θέλει να χτυπήσει «την παράλυση, την ανισότητα και τη νωθρότητα» μιας βαθιά προβληματικής Γαλλίας. Για τους αντιπάλους του είναι ο άνθρωπος των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει πουλήσει την «ψυχή» του PS. Για άλλους, θεωρείται ό,τι πρέπει για να διεμβολίσει το δίδυμο Φιγιόν – Λεπέν.
Βέβαιη ότι περνάει άνετα στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν παρουσιάζεται πλέον σαν «ήρεμη δύναμη». Χειροκροτεί τις πρωτοβουλίες του Τραμπ, λέγοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εφαρμόζει ό,τι ζητάει και η ίδια εδώ και χρόνια. Προστατευτισμός στην οικονομία και κλείσιμο των συνόρων στην ισλαμική μετανάστευση είναι «σημαία» του Εθνικού Μετώπου, που απαιτεί και δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Φαίνεται ότι ο εθνο-λαϊκισμός α λα γαλλικά έχει ριζώσει στο 25% των ψηφοφόρων –και τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής από ισλαμιστή στο Λούβρο είναι αέρας στα πανιά της Ακροδεξιάς.

Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ: «Βλέπουμε την απροσδόκητη πτώση της Δεξιάς»

«Ο δρόμος για τις προεδρικές έχει γεμίσει με πολιτικά πτώματα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ, καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο ESPC Europe στο Παρίσι και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Les Echos».


«Πρώτα έπεσαν δύο πρώην πρόεδροι
(σ.σ.: Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί που δεν κατάφεραν καν να είναι υποψήφιοι) και τώρα βγαίνουν από τη μέση πρώην πρωθυπουργοί. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Μανουέλ Βαλς, που εμφανιζόταν ως φαβορί, έχασε στις προκριματικές από τον αριστερό «αντάρτη» Μπενουά Αμόν, που έκανε μια μάλλον πρωτότυπη καμπάνια, αν και οι προτάσεις του για βασικό εγγυημένο εισόδημα 750 ευρώ θα αυξήσουν υπέρογκα τις ήδη μεγάλες δημόσιες δαπάνες» μας λέει ο Ντανιέλ.

«Στη Δεξιά, βλέπουμε να ξετυλίγεται το χρονικό μιας απροσδόκητης πτώσης. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ήταν ο νικητής-έκπληξη στις προκριματικές του κόμματος τον Νοέμβριο του 2016, έχει εμπλακεί σε οικογενειακό σκάνδαλο διαφθοράς. Το περιοδικό «Le Canard enchaîné», εκατονταετής θεσμός του γαλλικού Τύπου, γνωστό για το σαρκαστικό πνεύμα και την ικανότητα να ξεθάβει αμαρτωλές υποθέσεις, αποκάλυψε τις πανάκριβες αργομισθίες της συζύγου του στη Βουλή.

Αντί να αναγνωρίσει τα γεγονότα και να εκφράσει τη λύπη του, ο Φιγιόν μίλησε για συνωμοσίες και πραξικόπημα εναντίον του κόμματός του. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει την υποψηφιότητα για την προεδρία. Αλλά αυτή η επιμονή έχει δύο συνέπειες: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα έναν δεύτερο γύρο μεταξύ της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του σοσιαλ-φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, που θα οδηγήσει στην εκλογή του νεαρού πρώην υπουργού Οικονομίας του Ολάντ. Μπροστά στη δημοσκοπική πτώση, η Δεξιά αρχίζει να διασπάται, αναζητώντας αντικαταστάτη υποψήφιο –ακούγεται το όνομα του Αλέν Ζιπέ»
προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Και συμπληρώνει: «Στο «δημοκρατικό τόξο», πλην δηλαδή της Ακροδεξιάς, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ρεύμα το έχει ο Μακρόν, στις συγκεντρώσεις του οποίου μαζεύεται όλο και περισσότερος κόσμος. Βαριά ονόματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον στηρίζουν απερίφραστα, όπως ο Ζεράρ Κολόμπ, δήμαρχος της Λυών, και πολλοί εκτιμούν ότι έχει ήδη εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Λεπέν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ