Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 400 έως 500 διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ παράλληλα τμήμα των διαδηλωτών χρησιμοποίησε, σύμφωνα με μαρτυρίες τακτικές ανάλογες του λεγόμενου «μαύρου μπλοκ» που συναντάται σε μαζικές διαδηλώσεις, μεταξύ των αναρχικών διαδηλωτών.

Διαδηλωτές, φορώντας κουκούλες και μάσκες έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, εστιατορίων και τραπεζών, προκάλεσαν ζημιές σε επιχειρήσεις, κατέστρεψαν αυτοκίνητα, έσπρωξαν κάδους απορριμμάτων και κουτιά εφημερίδων, Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μείνουν απαρατήρητοι αλλάζοντας ρούχα τελευταία στιγμή και φορώντας μπλούζες με κουκούλες και μαντίλια, τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης μελών του Black Block.

Ένα από τα πλακάτ που κρατούσε μία ομάδα έγραφε το σύνθημα «Κάντε τους ρατσιστές να φοβηθούν ξανά» παραφράζοντας το σύνθημα Τραμπ ότι θα κάνει την Αμερική «μεγάλη ξανά».

Λίγο νωρίτερα, διαδηλωτές της ομάδας Disrupt J20 ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία επιχειρώντας να αποκλείσουν τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνά το κοινό για να φτάσει στον χώρο της τελετής.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν στη σύλληψη πάνω από 90 διαδηλωτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Ουάσινγκτον.

Αν και η Ουάσινγκτον ήταν το επίκεντρο, πολλές διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Τραμπ έγιναν και σε άλλες πόλεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Λονδίνο, ακτιβιστές κρέμασαν ένα πανό με το σύνθημα «Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη» στην εμβληματική Γέφυρα του Πύργου.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται πάντως ότι θα γίνει το Σάββατο με την Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον, όπου οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν 200.000 άνθρωποι.