Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες έπειτα από τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό έξι ατόμων που είχαν παγιδευτεί στο ξενοδοχείο Rigopiano του ορεινού Αμπρούτσο, το οποίο θάφτηκε στο χιόνι μετά το σερί σεισμών.

Η Πυροσβεστική αναθεώρησε τον αριθμό των επιζώντων σε 10 και οι διασώστες κατλαφεραν να απεγκλωβίσουν δύο από αυτούς.

Επιβεβαιώνεται ότι οι επιζώντες είναι σε καλή κατάσταση και ότι στους έξι αυτούς ανθρώπους συμπεριλαμβάνονται η σύζυγος και ο 8χρονος γιος του Τζαμπιέρο Παρέτε, του μάγειρα που πρώτος είχε σημάνει συναγερμό το απόγευμα της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διασώστες είναι σε επαφή με μια άλλη ομάδα επιζώντων, οι οποίοι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Μέλη των καραμπινιέρων, που μίλησαν στην δημόσια τηλεόραση Rai, ανέφεραν ότι πρόκειται για τρεις ανθρώπους.

Όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, οι έξι επιζώντες κατάφεραν να σωθούν επειδή προφυλάχθηκαν κάτω από οροφή μέσα στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπόρεσαν μάλιστα εκεί να ανάψουν και μια μικρή φωτιά.

Οι διασώστες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες.
Στην υπόλοιπη περιοχή που χτυπήθηκε από τους σεισμούς της Τετάρτης, τα προβλήματα από τον καιρό παραμένουν αλλά ακόμη η εικόνα από τις ζημιές του Εγκέλαδου είναι θολή.

Στο ξενοδοχείο στο βουνό Γκραν Σάσο δεκάδες μέλη από διάφορα σώματα των ιταλικών υπηρεσιών συνεχίζουν να σκάβουν.

Συνολικά στο ξενοδοχείο Rigopiano, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, βρίσκονταν 35 άνθρωποι. Είκοσι τρία άτομα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών. Τα οχήματα τους δυσκολεύονται να φτάσουν, ενώ οι ίδιοι περιγράφουν δραματικές συνθήκες στους ρεπόρτερ: «Μπήκαμε στο ξενοδοχείο σκάβοντας» λένε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός από τους σεισμούς της Τετάρτης -όταν, σε διάστημα μία ώρας, την κεντρική Ιταλία χτύπησαν τέσσερις δονήσεις πάνω από 5 βαθμούς- παραμένει μέχρι στιγμής σε έναν νεκρό από κατάρρευση στο Τεραμάνο.

Καθώς όμως η πρόσβαση σε αρκετές κοινότητες παραμένει δύσκολη από το χιόνι, οι ιταλικές Αρχές φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη πλήρη εποπτεία της κατάστασης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Irea-Cnr, μέχρι και οι δορυφορικές εικόνες από τις πληγείσες περιοχές δίνουν «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση μετά τον σεισμό, καθώς το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

Ενδεικτικά, τμήμα κοινότητας κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, του Καμποτόστο, εκκενώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για προληπτικούς λόγους -με χρήση μέχρι και ελικοπτέρων.

Σε άλλα τμήματα του Αμπρούτσο, όπως στην Βάλε Καστελάνα, το χιόνι έχει φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα.