Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι «τώρα στις διαπραγματεύσεις βολιδοσκοπούν ο ένας τον άλλο. Ποιος και πόσο θέλει. Όταν ωριμάσουν τα πράγματα οι συνομιλίες θα γίνουν σε πιο υψηλό επίπεδο. Δεν βλέπουμε πρόβλημα, για μας είναι ξεκάθαρο. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας 60-70 στην Κύπρο δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας».

Προσέθεσε επίσης πως όταν η συμφωνία διασφαλιστεί η Τουρκία από πλευράς Κύπρου πρέπει να τύχει συμπεριφοράς σαν να έχει ενταχθεί στην ΕΕ.

Η συνάντηση των τεχνοκρατών

Στο Μον Πελεράν, ολοκληρώθηκε η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρτ Άιντα.

Στη δήλωσή του ο κ. Άιντα αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Χθες Τετάρτη, ξεκίνησαν οι εργασίες των τεχνοκρατών, με διμερείς συναντήσεις αλλά και όλων μαζί, με την κατάθεση ερωτήσεων από κάθε πλευρά, τις οποίες ενδεχομένως σήμερα να επιχειρήσουν να απαντήσουν.

Στο Μοντ Πελεράν δεν διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις και ο στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των θέσεων επί ενός σημαντικού και κρίσιμου κεφαλαίου, όπως είναι αυτό της Ασφάλειας. Επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός εγγράφου εργασίας, που θα υποβληθεί στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους. Αυτό θα είναι και το εισιτήριο για να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη, με τις προδιαγραφές αυτής που συγκλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τις πλευρές μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι εμπλεκόμενοι διατηρούν τις θέσεις τους.

Στο Μοντ Πελεράν μετέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουργούλ Τουρκές χθες βράδυ για να ενημερωθεί, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Η μετάβαση Τουρκές ήταν απροσδόκητη και χαρακτηρίστηκε ως «επίσκεψη-έκπληξη ».

Ο Τουργούλ Τουρκές, είναι αρμόδιος για το Κυπριακό. Θεωρείται ο άνθρωπος ο οποίος μεταφέρει συνήθως μηνύματα για το Κυπριακό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δίνει κατευθυντήριες γραμμές.