Η απροσδόκητη κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ ώστε να αποφυλακιστεί το Μάιο πυροδότησε πανηγυρισμούς στην κοινότητα του Wikileaks και τους υποστηρικτές του αλλά και επικρίσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο – ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον Τζούλιαν Άσανζ.

Το Wikileaks είχε πει προ μηνών πως αν η Μάνινγκ αφηνόταν ελεύθερη, ο Άσανζ θα συμφωνούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Ομπάμα τα τελευταία 24ωρα πριν εγκαταλείψει οριστικά το Λευκό Οίκο έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής: Το Wikileaks ανάρτησε στο twitter το μήνυμα «ΝΙΚΗ» ενώ πλήθος οργανώσεων στις ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας πληροφοριών επικρότησαν την απόφαση του Ομπάμα.

Αντιθέτως, όσοι ζητούσαν σκληρή στάση απέναντι σε κάθε διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων -με πρώτους τους Ρεπουμπλικανούς το Κογκρέσο- κατηγόρησαν τον Ομπάμα για «προδοσία» (όπως ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν).

Το ερώτημα όλων τώρα είναι τι θα συμβεί με τον Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Το Wikileaks είχε προσφέρει ξεκάθαρα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μάνινγκ την συμφωνία του Άσανζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το δίκτυο είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι «εάν ο Ομπάμα αμνηστεύεσει την Μάνινγικ, ο Άσανζ θα συμφωνήσει σε αντάλλαγμα να μπει φυλακή στις ΗΠΑ, παρά την κατάφωρη έλλειψη νομικής βάσης» του αιτήματος έκδοσης.

O Λευκός Οίκος πάντως είχε αναφέρει πως η απόφαση για την Μάνινγκ «δεν επηρεάστηκε καθόλου» από την έμμεση προσφορά του Άσανζ.