Ελάχιστες ημέρες προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, οΝτόναλντΤραμπ, αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο που σημάδεψε το 2016 αναγγέλλονταςτην έναρξη μιας πιο αβέβαιης και ρευστής,αν όχι σκοτεινής, εποχής στις διεθνείς σχέσεις, έσπευσε να δώσειακόμηέναδείγμα γραφής επικρίνοντας τηγερμανίδακαγκελάριοΑνγκελαΜέρκελ για τον«καταστροφικό»τρόπο με τον οποίοδιαχειρίστηκε το Προσφυγικό και απειλώντας να επιβάλει δασμούς της τάξης του35% στα οχήματα τηςαυτοκινητοβιομηχανίαςBMW που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Αποτελεί γεγονός πως ηεπικράτηση αυτού του«κλόουν» της πολιτικής στις αμερικανικές προεδρικέςεκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με το BBC ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑενδέχεταινα φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα με τους εξής έξι τρόπους:
Υπονομεύονταςτο ΝΑΤΟ
Το NATO αποτελεί έναν απαρχαιωμένο οργανισμό, ενώ τα μέλη του είναι αγνώμονες σύμμαχοι που επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ. Αυτή είναι η άποψη τουΝτόναλντΤραμπόσον αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ένα από τα θεμέλια της αμερικανικήςεξωτερικής πολιτικής για περισσότερο από 60 χρόνια. Υποστηρίζειότι τα περισσότεραμέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να προβεί ακόμη και στην απόσυρση των αμερικανικώνδυνάμεωναπό τη Συμμαχία.
Συσφίγγοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι οΒλαντίμιρ Πούτινείναι ένας ισχυρόςηγέτης, πιστεύειπως θα μπορούσε να κατευνάσει τις εντάσεις ανάμεσα στηνΟυάσιγκτονκαι στηΜόσχα ενώεπιθυμείτην επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, έχοντας δηλώσειότι οι δύο χώρες θα πρέπει νασυνεργαστούν για να ηττηθεί η τρομοκρατία και να αποκατασταθεί η παγκόσμια ειρήνη, καθώς επίσηςότι θα ήταν προτιμότερο να«αφήσουμε τη Ρωσία να διευθετήσει τη Μέση Ανατολή».
Κηρύσσοντας τον πόλεμο στο παγκόσμιοεμπόριο
Υπέρμαχος του εμπορικού προστατευτισμού, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει άρδην και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑσυναλλάσσονταιεδώ και δεκαετίεςμε τον υπόλοιπο κόσμο.Απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια σειρά διεθνών εμπορικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής ανάμεσα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αιτία για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ο ΝτόναλντΤραμπκάνει λόγο ακόμα και για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο ΟργανισμόΕμπορίου ενώ εξετάζει την επιβολή δασμών της τάξης του 45% σε εμπορικά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα.
Επανεξετάζοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν


Για τον Μπαράκ Ομπάμα οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράνείχαν ως κατάληξητην υπογραφή μιας«ιστορικής συμφωνίας». Για τον ΝτόναλντΤραμπ ωστόσο το αποτέλεσμαήταν«η χειρότερη δυνατή συμφωνία που θα μπορούσεναυπογραφεί ποτέ», χαρακτηρίζοντας τηνκατάργησή της«υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα». Μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του(εχθρικού και προς τοΙσραήλκαι προςτη Σαουδική Αραβία)Ιράν, την ώρα μάλιστα που η ισλαμικήδημοκρατίαδιαδραματίζεισημαντικό ρόλο όσον αφορά τις εξελίξεις στην εμπόλεμη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαταράσσοντας τις ισορροπίες στην Ανατολική Ασία
Ο ΝτόναλντΤραμπκαλείται να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ ΓιονγκΟυν, προέδρου της ερμητικής Βόρειας Κορέας, η οποία διαθέτειήδη τα δικά της πυρηνικά όπλα, αλλά και να απαντήσει με σθένοςστην όποιαπρόκληση της πανίσχυρης Χώρας του Δράκου στην ευρύτερη περιοχή. Οσον αφορά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αμφότερες βρέθηκαν στο στόχαστρο του νέου πλανητάρχη, ο οποίος τόνισε ότιοι δύοχώρες εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμόαπό την αμερικανική παρουσίακαι επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Δεν δίστασε μάλιστα να πει πως η δημιουργία πυρηνικώνοπλοστασίωνθα ήταν επωφελής για τα δύοκράτη.

Απορρίπτοντας την κλιματική αλλαγή
Αρνείται όλα όσα υποστηρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την κλιματικήαλλαγή, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μιαφάρσα-δημιούργημα των Κινέζων με στόχο την εξασθένισητηςανταγωνιστικότηταςτης αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ΝτόναλντΤραμπέχει δηλώσει πως κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα«ακυρώσει» την ιστορική,πρώτη οικουμενική καινομικά δεσμευτική παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιούγια το κλίμα που υπεγράφη πέρυσι τον Απρίλιο, θα άρει όλους τους περιορισμούς όσον αφορά τηνπροστασία του περιβάλλοντος που επέβαλε ο προκάτοχός του και θα διακόψει την κρατικήχρηματοδότηση προγραμμάτωνμε στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

HeliosPlus