Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της υποψηφιότητας Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατά την σημερινή ψηφοφορία για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την στιγμή που ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων (ALDE) Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των περισσότερων παραγόντων και αναλυτών που ασχολούνται με τα θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του.

«Οι φιλελεύθεροι και οι κεντροδεξιοί ενώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διαπιστώνει ο EUOBSERVER
τονίζοντας οτι ο υποψήφιος του ΕΛΚ υποστηρίζεται από τους Φιλελεύθερους μετά από μια συμφωνια που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή και η οποία προβλέπει σημαντικές θέσεις στην ευρωβουλή για το ALDE, όπως μία ακόμα θέση αντιπροέδρου, καθώς και μεγαλύτερη επιρροή στη διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, το σώμα που συντονίζει το έργο των επιτροπών του κοινοβουλίου.

Οι ομάδες του ΕΛΚ και του ALDE, συνεχίζει το δημοσίευμα, προχώρησαν επίσης στο σχηματισμό μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας, καλώντας και άλλους να συμμετέχουν, σε δήλωσή τους η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια των εθνικιστών και των λαϊκιστών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, να καταστρέψουν την Ένωση και στην ανάγκη αντίστασης ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι να εξετάσουν τη δυνατότητα δρομολόγησης μιας σύμβασης για την προετοιμασία μιας νέας συνθήκης της ΕΕ, αίτημα του Βερχόφσταντ εδώ και πολύ καιρό.

Ο Tαγιάνι φαίνεται πως εξασφαλίζει την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μετά από συμφωνία με τους Φιλελεύθερους», αναφερει τέλος από την πλευρά του το POLITICO.

Προβάδισμα Ταγιάνι στον α’ γύρω

Ο ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα σήμερα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από μια συμφωνία συνασπισμού με τους φιλελευθέρους, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους. Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των ψηφισάντων έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.

Αποχώρησε ο Γκι Φέρχοφστατ

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.

«Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.
«Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.

Σε κλίμα σύγκρουσης ψηφίζει το ΕΚ

Τον νέο του πρόεδρο εκλέγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία που μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε μια ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει το Brexit αλλά και ερωτήματα για το μελλοντικό της ρόλο.

Αυτή τη φορά, τα δύο στρατόπεδα που παραδοσιακά συνεργάζονταν -το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)- έχουν έρθει σε σύγκρουση και κατεβαίνουν με αντίπαλες υποψηφιότητες.

Ως το μεγαλύτερο φαβορί παρουσιάζεται ο ιταλός σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Αντόνιο Ταγιάνι καθώς μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Βασικός αντίπαλός του, καθώς αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν δεν υπήρξε συμφωνία για κοινό υποψήφιο ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα, είναι ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με αυτόν του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το Reuters για να επικρατήσει ο Ταγιάνι ίσως απαιτηθεί η στήριξη είτε από τους ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είτε από τους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού UKIP.

Σε περίπτωση επικράτησης του Ταγιάνι τότε οι συντηρητικοί θα κατέχουν και τα τρια κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Κομισιόν και τον Ντόναλν Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υποψήφιες είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECR), η Ελεονόρα Φλορέντσα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και η Ρουμάνα Λαουρεντίου Ρεμπέγκα η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στην ομάδα της Λεπέν.