Η ειδική εισαγγελία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του επικεφαλής του ομίλου Samsung, του μεγαλύτερου της χώρας, με την κατηγορία ότι δωροδοκούσε την έμπιστη φίλη της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ.

Ο επικεφαλής του ομίλου Samsung Τζέι Υ. Λι ανακρίθηκε επί 22 ώρες την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εισαγγελείς ερευνούν ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξαιτίας του οποίου η πρόεδρος της Νότιας Κορέας καθαιρέθηκε.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Λι ότι δωροδόκησε με συνολικά 36,42 εκατομμύρια δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο Λι, που ανέλαβε ντε φάκτο την προεδρία του ομίλου μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2014, κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση χρημάτων και ψευδορκία.

Δικαστήριο θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Από την πλευρά του ο όμιλος Samsung απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις κατηγορίες ότι ο Λι δωροδόκησε την Τσόι. «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση του 2015 της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung. Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία εναντίον του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μουν Χιούνγκ-πίο.

Ο Μουν συνελήφθη τον Δεκέμβριο αφού παραδέχθηκε ότι ζήτησε από το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο να υποστηρίξει την συγχώνευση αυτή το 2015, όταν ήταν υπουργός Υγείας, υπουργείο στην οποία υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων.

Η Παρκ παραμένει στη θέση της προέδρου, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η Τσόι κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει όμως διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» –όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι– συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.
Από την πλευρά της η Τσόι, που είναι υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης της, αρνήθηκε ξανά σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της Samsung.

Η Νότια Κορέα είναι βυθισμένη στην πολιτική αυτή κρίση εδώ και μήνες, ενώ η Παρκ αποπέμφθηκε από τη θέση της τον Δεκέμβριο. Αν η αποπομπή της εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σε δύο μήνες, με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Μπαν βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πρόθεσης ψήφου, πίσω από τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουν Τζάε-ιν. Ο Μουν εξακολουθεί να εμφανίζεται πρώτος με 26,1%, ενώ ο Μπαν συγκεντρώνει το 22,2% της πρόθεσης ψήφου.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει «σύντομα» τις προθέσεις του.