Έναν τελευταίο απολογισμό προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ έκανε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS ο Μπαράκ Ομπάμα. Η οκταετής θητεία του, οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ, η «ασυνήθιστη» μετάβαση της αμερικανικής προεδρίας, αλλά και ο πόλεμος στη Συρία υπήρξαν τα βασικά ζητήματα τα οποία σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μην υποτιμάτε αυτόν τον τύπο, διότι πρόκειται να είναι ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», προειδοποίησε τους Αμερικανούς για τον Τραμπ ο Ομπάμα προεξοφλώντας ωστόσο ότι το γεγονός πως υπήρξε ένας «αντισυμβατικός» υποψήφιος δεν σημαίνει ότι θα είναι και η προεδρία του. «Αυτό που είπα στον ίδιο και θα συμβούλευα τους ρεπουμπλικανούς φίλους μου στο Κογκρέσο, αλλά και τους υποστηρικτές σε όλη τη χώρα, είναι να είναι βέβαιοι ότι όσο προχωράμε, ορισμένες νόρμες, ορισμένες θεσμικές παραδόσεις δεν αλλάζουν, διότι υπάρχει λόγος πους υπάρχουν», εξήγησε ο Ομπάμα.

Καθώς μία σειρά από κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως πρόεδρος, από το Obamacare έως τις επίμαχες σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν επί των ημερών του Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος αρκέστηκε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που παρέλαβε το 2008.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Ομπάμα στον πόλεμο στη Συρία και πιο συγκεκριμένα στην «κόκκινη γραμμή» που είχε χαράξει με σκοπό να προειδοποιήσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση χρήση χημικών όπλων.

«Δεν μετανιώνω καθόλου που είπα ότι, αν δω ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, αυτό θα αλλάξει την εκτίμησή μου για όσα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε στη Συρία», επεσήμανε ο Ομπάμα απαντώντας σε εκείνους που τον επέκριναν και τον επικρίνουν για την ανικανότητα των ΗΠΑ να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην κρίση στη Συρία.

«Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για μένα ως πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλω ένα μήνυμα ότι τα χημικά όπλα αλλάζουν πολύ τα πράγματα», σχολίασε. «Και παρά τον τρόπο με τον οποίο τελείωσε, αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ κατέστρεψε τα χημικά του όπλα», πρόσθεσε.

Το 2013 ο συριακός Στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε επίθεση εναντίον ανταρτοκρατούμενης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.500 άμαχοι. Κατόπιν συμφωνίας της Μόσχας με τον Άσαντ για την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές.