Επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν: αυτό λέει εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξη-κόλαφο στο Fox News καλώντας τον νέο πρόεδρο να προσέχει τι λέει και τι πράττει συνολικά και ιδίως αναφορικά με την Ρωσία.

Ο Τζον Μπρέναν δεν θεωρεί ότι ο Τραμπ κατανοεί τις ρωσικές δυνατότητες, προθέσεις και ενέργειες. Και προειδοποιεί ότι «ο ‘αυθορμητισμός’ του δεν είναι κάτι που προστατεύει την εθνική ασφάλεια, και συνεπώς όταν μιλά ή αντιδρά πρέπει να είναι σίγουρο πως κατανοεί ότι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι βαθύς».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Fox News Sunday» ο απερχόμενος διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) χαρακτήρισε «εξωφρενικό» να εξισώνει ο Ντόναλντ Τραμπ τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με την ναζιστική Γερμανία.

Υπογράμμισε πως ήταν ευθύνη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να συμβουλεύσουν τον Τραμπ για τον μη τεκμηριωμένο ρωσικό φάκελο στοιχείων αναφορικά με τις δραστηριότητες του στη Ρωσία, και αναρωτήθηκε για το μήνυμα που στέλνει η έλλειψη εμπιστοσύνης του Τραμπ έναντι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπρέναν διαμήνυσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να είναι πολύ «προσεκτικός» και «πειθαρχημένος» ως προς τα όσα λέει δημόσια.

Υπογράμμισε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ουσιαστική και πλήρη εκτίμηση για τις δυνατότητες, τις προθέσεις, αλλά και τις ενέργειες της Ρωσίας, σε αρκετές περιοχές του κόσμο

Και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο Τραμπ αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να προχωρεί σε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Τραμπ θα πρέπει πρέπει να λάβει υπόψη του ότι δε γνωρίζει το συνολικό μέγεθος των συνεπειών από την άρση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για να προσθέσει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικός αναφορικά με την «άφεση αμαρτιών» που θέλει να δώσει στη Ρωσία.

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ο «αυθορμητισμός» του Τραμπ δεν είναι κάτι που προστατεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και συνεπώς όταν μιλά ή αντιδρά πρέπει να είναι σίγουρο πως κατανοεί ότι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι βαθύς».