Δεν περνά ούτε μία ημέρα χωρίς το κράτος να επιτεθεί σφόδρα σε όσους υπερασπίζονται τους κανόνες δικαίου και τη δημοκρατία στην Τουρκία.
Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί ηγέτες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, δικηγόροι, δικαστές, εκπρόσωποι των μειονοτήτων… υφίστανται παρενοχλήσεις, απολύσεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, μηνύσεις, βία. Στη Νοτιοανατολική Τουρκία ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν και ο άμαχος πληθυσμός τους, κυρίως Κούρδοι, μαρτύρησε.
Αυτό που τίθεται βάναυσα και ατιμωρητί σε εφαρμογή είναι η προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, ισλαμιστικό και εθνικιστικό. Ο πόλεμος που διεξάγει το κράτος κατά του κουρδικού κινήματος είναι τόσο μια αιτία όσο και μια επίπτωση και μια προϋπόθεση για να ενισχυθεί η προσπάθεια αυτή.
Το ολοκληρωτικό σχέδιο δεν είναι αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Προηγήθηκε αυτού και το μεταχειρίζεται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει την αύξηση της τυραννίας και της καταπίεσης. Δεν θα μπορούσε να εξαπλωθεί όπως εξαπλώνεται επί πολλά χρόνια, χωρίς την αδυναμία πολλών χωρών να αντισταθούν και την ισχυρή υποστήριξη άλλων.
Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν υπερβολικά σιωπηλές προκειμένου να μην αποδυναμώσουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Αγκυρα, οι οποίες τρέφονται από την αχρεία απόρριψη των προσφύγων που δραπετεύουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και τον θάνατο.
Για διάφορους λόγους, οι μεγάλες δυνάμεις ανέχονται ή συμμαχούν με ένα κράτος που αρνείται το πραξικόπημα και είναι υπεύθυνο για μαζικές ταλαιπωρίες και μαζική βία.
Συνεπώς ο Ερντογάν μπορεί να εφαρμόσει άγρια καταστολή με πλήρη ανοχή.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δέχονται επιθέσεις διότι αντιπροσωπεύουν την ειρηνική αντίσταση στον ολοκληρωτισμό, διότι αυτοί κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, διότι αγωνίζονται για να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες δικαίου. Το να τους υποστηρίξουμε σημαίνει να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς που αποτελούν στόχο της κρατικής βίας μέσω της δράσης, της διεθνούς αλληλεγγύης και του παγκόσμιου αγώνα για την δημοκρατία.
Επομένως, απαιτούμε από το τουρκικό κράτος και απαιτούμε από τα κράτη της Ευρώπης και παραπέρα να ασκήσουν πίεση προκειμένου:
  • Να μπει τέλος στη μαζική βία, ιδίως να τερματιστεί ο πόλεμος κατά του κουρδικού κινήματος και να αποκατασταθεί αμέσως η ειρηνευτική διαδικασία απ’ όλες τις πλευρές.
  • Να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι ακτιβιστές, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί ηγέτες, οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι συνδικαλιστές, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων… Να μπει αμέσως τέλος σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις εναντίον τους, οι οποίες είναι παράνομες, σε όλες τις πιέσεις και τις απειλές εναντίον τους, και να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας από τις οποίες εκδιώχθηκαν.
  • Να ξανανοίξουν αμέσως όλα τα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν ή κατελήφθησαν από το κράτος και να δοθούν εγγυήσεις για να εργάζονται ελεύθερα.
  • Να καταργηθεί το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα που ποινικοποιεί την κριτική κατά της «τουρκικότητας» ή του τουρκικού κράτους και βάσει του οποίου έχουν διωχθεί ποινικά όλοι οι πολέμιοι της εξουσίας. Επίσης, όλοι οι νόμοι βάσει των οποίων έχουν διωχθεί οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Καλούμε τα κράτη της Ευρώπης και παραπέρα:
  • Να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.
  • Να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν δεν σταματήσει αμέσως την ολοκληρωτική τάση που έχει θέσει σε κίνηση.
  • Να εγκαταλείψουμε τις συμφωνίες με την Τουρκία για τους πρόσφυγες.
  • Να υποστηρίξουμε μαζικά την κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς ηγέτες στην Τουρκία που κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καλούμε όλο τον κόσμο:
  • Να υποστηρίξει την κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς ηγέτες στην Τουρκία που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις στην Τουρκία.
  • Να τους καλέσουμε στην Ευρώπη και πέρα από αυτή για να υψώσουν τη φωνή τους και να βρουν υποστήριξη.
* Υπογράφουν: Benjamin Abtan, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) και συντονιστής του Δικτύου Ελι Βίζελ Βουλευτών της Ευρώπης για την Πρόληψη των Μαζικών Θηριωδιών και των Γενοκτονιών και κατά της Αρνησης των Γενοκτονιών, Beate και Serge Klarsfeld, ειδικοί απεσταλμένοι στην UNESCO για την πρόληψη των γενοκτονιών, Ayse Gunayse και Meral Cildir από την τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IDH), 17 ευρωβουλευτές, 124 βουλευτές από 25 χώρες και δεκάδες ακτιβιστές.

HeliosPlus