Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο «δεν πιστεύει» αλλά θεωρεί «γελοία» την εκτίμηση της CIA ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές επιδιώκοντας να τον βοηθήσει να εκλεγεί. Μιλώντας στο Fox News υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί διοχετεύουν τις πληροφορίες γιατί ντρέπονται μπροστά στο εύρος της εκλογικής τους ήττας (παρεμπιπτόντως η Χίλαρι Κλίντον απέσπασε πάνω από 2,5 εκατ. ψήφους έναντι του Τραμπ).

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην διεκδικητής της προεδρίας τον ΗΠΑ Τζον Μακέιν καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ότι υπήρξε ρωσικό χάκινγκ καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου. «Τα δεδομένα είναι εδώ» δήλωσε ο Μακέιν σε συνέντευξή του στην εκπομπή Face the Nation του δικτύου CBS.

«Νομίζω ότι είναι γελοίο. Νομίζω ότι είναι μία ακόμη δικαιολογία. Δεν το πιστεύω» ανέφερε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο Fox κληθείς να σχολιάσει την αποκάλυψη της Washington Post.

«Εκείνοι [η CIA] δεν ξέρουν αν είναι η Ρωσία, η Κίνα ή κάποιος άλλος» που υπέκλεψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολιτικών οργανισμών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. «Θα μπορούσε να είναι κάποιος στο κρεβάτι του, κάπου. Δεν έχουν ιδέα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον μεγιστάνα των ακινήτων, «είναι οι Δημοκρατικοί που δημοσιοποιούν αυτές τις πληροφορίες επειδή υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην πολιτική ιστορία αυτής της χώρας».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει κατά πόσο σκοπός των Δημοκρατικών με αυτές τις αποκαλύψεις είναι να τον εξασθενίσουν είπε: «Θα μπορούσε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών εκτός της CIA «αμφισβητούν» αυτή την εκδοχή. «Ορισμένες ομάδες δεν συμφωνούν απαραίτητα. Προσωπικά, [πιστεύω πως] θα μπορούσε να είναι η Ρωσία. Δεν το πιστεύω στ’αλήθεια. Όμως ποιος ξέρει. Ούτε κι εγώ ξέρω πλέον. Δεν ξέρουν και δεν το ξέρω».

Ερωτηθείς για την πρόταση των υπηρεσιών πληροφοριών να τον ενημερώσουν ο Τραμπ απάντησε «θα τη λάβω όταν τη χρειάζομαι».

«Δεν χρειάζομαι να μου λέει κάποιος το ίδιο πράγμα και τις ίδιες λέξεις κάθε μέρα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Γιατί μπορεί να κρατήσει οκτώ χρόνια» συνέχισε.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και η διεύθυνση πληροφοριών (DNI) –που προΐσταται των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών- είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ρωσία υπέκλεψε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προσωπικοτήτων και πολιτικών οργανισμών με σκοπό «να παρέμβει στην αμερικανική εκλογική διαδικασία», χωρίς να διευκρινίζουν το είδος αυτής της παρέμβασης.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η Washington Post δήλωσαν πως πηγές που συνδέονται με τη Μόσχα διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, του Τζον Ποντέστα, και του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν επίσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ωστόσο τίποτα δεν έχει διαρρεύσει σχετικά με τις αποκαλύψεις τους γι’ αυτό τον στόχο.

Τα συμπεράσματα της CIA δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής λίγο αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις πειρατείες στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.