Διπλή βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, στις περιοχές Ντολμάμπαχτσε και Μάτσκα, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Οι τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως τα πρώτα στοιχεία για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν στην κατεύθυνση του κουρδικού ΡΚΚ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο απολογισμός από τη διπλή επίθεση έξω από γήπεδο έχει ανέβει σε 38 νεκρούς και 166 τραυματίες.

Πένθος κηρύχθηκε για την Κυριακή σε όλη τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν στην πρώτη του δήλωση -στην οποία άφησε και αιχμές κατά τρίτων χωρών- είπε πως η Τουρκία «θα νικήσει την τρομοκρατία και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς εκτίμησε το πρωί της Κυριακής πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το ΡΚΚ. «Το βέλος δείχνει στο ΡΚΚ, ήταν ξεκάθαρα σχεδιασμένη επίθεση» είπε μιλώντας στο CNN Turk.

Τόνισε ωστόσο πως «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε τίποτε οριστικό», λέγοντας πως θα γίνουν ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η πλειονότητα των νεκρών μέχρι το πρωί της Κυριακής, 27 από τους 29, ήταν αστυνομικοί.

H πρώτη έκρηξη σημείωθηκε δύο ώρες μετά τη λήξη του αγώνα Μπεσικτάς-Μπούρσασπορ σε σημείο συγκέντρωσης των ΜΑΤ έξω από το γήπεδο Vodafone Arena. H δεύτερη έκρηξη ακολούθησε ελάχιστα λεπτά αργότερα σε κοντινό πάρκο, στη συνοικία Μάτσκα, και αποδίδεται σε βομβιστή αυτοκτονίας που είχαν περικυκλώσει οι αστυνομικές δυνάμεις

«Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχαν ως στόχο να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες», τόνισε.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας το Reuters κάνει λόγο για 13 νεκρούς, ενώ το ρωσικό δίκτυο Sputnik ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 15. Περίπου 70 οι τραυματίες. Φωτογραφία που αναρτήθκε στο Twitter δείχνει τουλάχστον μία διαμελισμένη σορό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δύο εκρήξεις. Η μία και βασική έκρηξη έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με στόχο αστυνομικό λεωφορείο με δυνάμεις της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών (ΜΑΤ). Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν να φλέγεται ένα όχημα και εκτός από την έκρηξη άκουσαν καταιγισμό πυρών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22.30 τοπική ώρα (21.30 ώρα Ελλάδος) κοντά σε θύρα του παρακείμενου γηπέδου της Μπεσίκτας, από την οποία είχαν αποχωρήσει περίπου μία μισή ώρα νωρίτερα και αφού είχε τελειώσει ο αγώνας οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας Μπούρσασπορ.

Μία ακόμη επίθεση σημειώθηκε σε πάρκο στη συνοικία Μάτσκα, σε κοντινή απόσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η έκρηξη αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Ο Τούρκος υπουργός περιέγραψε την επίθεση ως μια «βίαιη συνωμοσία».