Μία 19χρονη στο γερμανικό Φράιμπουργκ βρέθηκε τον Οκτώβριο νεκρή, έχοντας προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού, και τελικά η αστυνομία συνέλαβε, έπειτα από εβδομάδες, έναν 17χρονο Αφγανό ως δράστη.

Πέραν της τραγικής της διάστασης όμως, η υπόθεση έχει πάρει έντονα πολιτικό χρώμα: Έχει γίνει όπλο στη συζήτηση για το προσφυγικό, με το Διαδίκτυο κυρίως να γίνεται όχημα βιτριολικών σχολίων (που δεν λυπούνται ούτε την οικογένεια του θύματος) σε σημείο που μέχρι κι η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε να «αποφεύγονται οι γενικεύσεις».

Η 19χρονη, τα στοιχεία της οποίας δίνονται μόνο ως «Μαρία Λ.», ήταν φοιτήτρια Ιατρικής και βοηθούσε εθελοντικά σε ομάδα υποστήριξης προσφύγων. Τη νύχτα 19ης προς 17η Οκτωβρίου έφυγε από φοιτητικό πάρτι και επέστρεφε με το ποδήλατό της στο σπίτι της.

Το πρωί όμως, η σορός της ανακαλύφθηκε από περαστική σε όχθη του ποταμού Ντράιζαμ. Είχε πνιγεί και, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, είχε προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού. Στο σημείο που θεωρείται ο τόπος του πρώτου εγκλήματος βρέθηκε γενετικό υλικό που θεωρείται του δράστη και, επειτα από εξονυχιστικές έρευνες και σύγκριση του γενετικού υλικού με εκατοντάδες νεαρούς, συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου ένας 17χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν ως δράστης.

Ενδιάμεσα, στις 6 Νοεμβρίου ένα ξεχωριστό και εξίσου τραγικό περιστατικό είχε εντείνει την ανησυχία στην τοπική κοινότητα: Στο κοντινό Έντινγκεν εξαφανίστηκε μία 27χρονη ενώ έκανε τζόγκινγκ και τελικά, μετά από τέσσερις ημέρες, η σορός της βρέθηκε σε ανοικτό χώρο.

Η υπόθεση εκείνη είναι ανεξιχνίαστη και δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει κανένα στοιχείο διασύνδεσης με το βιασμό και φόνο στο Φράιμπουργκ -ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, προστέθηκε στο κλίμα ανησυχίας.

Σε μία Γερμανία όπου το προσφυγικό έχει γίνει η μείζονα πολιτική πρόκληση -και την οποία το κόμμα AfD έχει εκμεταλλευτεί όσο μπορεί, δρέποντας τους καρπούς με είσοδο στα κρατιδιακά Κοινοβούλια και ελπίζοντας σε ισχυρή παρουσία στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές- ήταν σχεδόν αναπόφευκτο πως η τραγική υπόθεση θα έριχνε λάδι στη φωτιά της συζήτησης.

Από τις ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του υπόπτου (ο οποίος είχε φτάσει στη Γερμανία πέρυσι, με το «μεγάλο κύμα» του 2015) οι «παρυφές» του γερμανικού Διαδικτύου -όπου είναι ο χώρος που κυριαρχεί το AfD και επίσης και το Pegida- έχουν ξεχειλίσει με σχόλια γύρω από την υπόθεση και πλέον έχουν διαχυθεί και στο υπόλοιπο γερμανόφωνο Διαδίκτυο.

Οι αναφορές ξεπερνούν το αναμενόμενο, που βλέπει συλλήβδην σε όλους τους Αφγανούς έναν μελλοντικό βιαστή ή/και δολοφόνο. Για πολλούς, η πολιτική ηγεσία «που άνοιξε τα σύνορα έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα της Μαρία» -αρκετά σχόλια δεν παραλείπουν ονομαστικά να αναφέρουν την Μέρκελ ή τον Σουλτς- αλλά μέχρι κι η οικογένεια της 19χρονης μπαίνει στο στόχαστρο.

Επειδή μπορεί τα στοιχεία της, επίσημα, να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όμως στο Διαδίκτυο αναφέρεται το πλήρες όνομά της, όπως και το ότι ο πατέρας της φέρεται να είναι υπάλληλος της ΕΕ.

Οπότε, σύμφωνα με το σκεπτικό των πιο επιθετικών σχολιαστών στο Διαδίκτυο, είναι «συνένοχος» στην προσφυγική πολιτική και, κατ’ επέκταση, «ηθικός αυτουργός» ακόμη και στο έγκλημα με θύμα την κόρη του -αν πίστευε κανείς πως κάτι τέτοιο είναι εξωφρενικό να γραφτεί σε ανώνυμα σχόλια στο Διαδίκτυο, η πραγματικότητα των τελευταίων ημερών στις «πατριωτικές» ιστοσελίδες θα τον προσγειώσει.