Στο σοβαρότερο ίσως πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα για την Τουρκία η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 16% της αξίας της. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ενδεικτικά ότι μία απώλεια της τάξεως του 10% για την τουρκική λίρα μεταφράζεται με αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,5% . Η πτώση αυτή, αν και σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να θεωρηθεί θετική για την βελτιώση των δεικτών ανάπτυξης που επιδεινώνονται, στην πραγματικότητα όμως επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, καθώς οι εξωτερικές πληρωμές της χώρας, οι τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών και το κόστος της ενέργειας αυξάνονται αφού τα ποσά αυτά καταβάλλονται σε συνάλλαγμα. Επίσης απορρυθμίζεται η αγορά των ακινήτων αφού τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης υπολογίζονται κυρίως σε αμερικανικά δολάρια, συμπαρασύροντας με τη σειρά τους την υπόλοιπη αγορά.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες της αξίας της τουρκικής λίρας. Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που δέχεται η Τουρκία από το εξωτερικό, στη συνέχεια του πραξικοπήματος του καλοκαιριού.

Ό,τι δεν πέτυχαν με το πραξικόπημα επιχειρούν τώρα να το πετύχουν μέσω πιέσεων στην οικονομία μας, είπε και βρήκε ευήκοα ώτα στο κοινό του, αν κρίνουμε και από τις υπερβολές που γίνονται προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να μετατρέψει το συνάλλαγμα που κατέχει σε τουρκικής λίρας. Για παράδειγμα καταστήματα έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις ή άκομα και δώρα σε πελάτες που φέρουν μαζί τους απόδειξη για μετατροπή συναλλάγματος σε λίρες, εστιατόρια κερνούν γεύματα ή ακόμη και ένας νεκροθάφτης ανακοίνωσε ότι κάνει δώρο μία ταφόπλακα σε όποιον είχε απόδειξη ότι έβγαλε από το στρώμα τα κρυμμένα δολάρια.

Σε μία σαφώς πιο σοβαρή κίνηση πάντως η κυβέρνηση άρχισε να μετατρέπει σε τουρκικές λίρες τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις της προς τρίτους και εκτελεί πολλές από τις συναλλαγές της με εγχώριο νόμισμα, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Πέραν πάντως της όποιας γραφικότητας, πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν αρνητικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν με την εκστρατεία του σπεύδει να συσπειρώσει τον κόσμο, επικαλούμενος -όπως και στο πραξικόπημα- ένα εξωτερικό εχθρό, με στόχο να αναχαιτίσει τις οποίες αντιδράσεις εκδηλωθούν.