Από το βήμα του συνεδρίου της CDU και απαντώντας σε όσους επικρίνουν την προσφυγική της πολιτική, η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι οι εικόνες του 2015 δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Η Άγκελα Μέρκελ που κρατά τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000 διαδεχόμενη τότε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεκδικεί σήμερα στο Έσσεν την επανεκλογή της στην προεδρία της CDU για ένατη συνεχή φορά. Παρά ταύτα, στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης και των εντονότατων εσωκομματικών πυρών που δέχεται, η σημερινή ψηφοφορία δεν θεωρείται μια απλή τυπική διαδικασία.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανεξελέγη με ποσοστό 89,5% των ψήφων των συνέδρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην ηγεσία του κόμματος.

Πριν την ψηφοφορία οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι με ο,τιδήποτε κάτω του 90% θεωρείται αν όχι αποτυχία, τουλάχιστον ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης. Στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος πριν από δυο χρόνια έλαβε το 96,7%. Η ίδια δήλωσε μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι αναμένει ένα «ειλικρινές αποτέλεσμα».

Από το βήμα του συνεδρίου και σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τους επικριτές της, η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της ότι οι εικόνες των χιλιάδων προσφύγων που κατέκλυσαν τα γερμανικά σύνορα το 2015 δεν πρόκειται να επαναληφθούν. «Μια κατάσταση όπως εκείνη του καλοκαιριού του 2015 δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «ήταν και παραμένει ο διακηρυγμένος πολιτικός μας στόχος».

Για τον Β. Σόιμπλε

Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπεραμυνόμενη της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Το ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η Γερμανία συντάσσει προϋπολογισμό που δεν προβλέπει νέα χρέη συνιστά μια βιώσιμη πολιτική για τις επόμενες γενιές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Σόιμπλε, επισήμανε η καγκελάριος.
Σε χθεσινοβραδινή της συνέντευξη πάντως η καγκελάριος αποκάλυψε ότι το κόμμα της κατεβαίνει αυτή τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζει πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Εντούτοις απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Αριστερά και το εθνολαϊκιστικό AfD.

Κώστας Συμεωνίδης