Υπό το βάρος της πίεσης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τη «συγκράτηση» της πολιτικής κρίσης μετά το θρίαμβο του «όχι» στο δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι βάζει στον «πάγο» την παραίτησή του έως την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Από αίσθημα ευθύνης» αποδέχθηκε το κάλεσμα Ματαρέλα, αλλά ξεκαθάρισε στο υπουργικό συμβούλιο πως αμέσως μετά παραιτείται, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέστρεψε αργά το απόγευμα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για συνομιλίες με τον Σέρτζιο Ματαρέλα μετά την πρωινή ωριαία συνάντηση κατά την οποία ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει για κάποιες ημέρες μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από την Γερουσία (θα μπορούσε η ψηφοφορία να γίνει και την Παρασκευή).

Εκείνος επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα. Η ηλεκτρονική πύλη της Repubblica μεταδίδει ότι στο υπουργικό συμβούλιο, που κράτησε λίγο, ο Ρέντσι επιβεβαίωσε το αντίο, αλλά η παραίτηση θα έλθει μετά την έγκριση του προϋπολογισμού. «Το κάνω από αίσθημα ευθύνης» είπε.

Και ο τέως πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ναπολιτάνο είχε πείσει τον Μάριο Μόντι το 2012 να παραμείνει στη θέση του έως την έγκριση του Προϋπολογισμού.

Η Ιταλία σε κάθε περίπτωση δείχνει να οδεύει προς μεταβατική κυβέρνηση με πιθανότερο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Το πιθανότερο είναι ο Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νυν υπουργό Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές αφότου εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος -προοπτική που ικανοποιεί την Ευρώπη, η οποία αναμένει τα επόμενα βήματα της Ιταλίας.

Και το όνομα του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο βρίσκεται πάντως μεταξύ των επικρατέστερων για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι διαιρεμένες ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν άμεσα κάλπες (το Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά) και εκείνους που ζητούν μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Ρέντσι στην κεφαλή της (μπερλουσκονική Forza Italia).

Εν μέσω της χαοτικής πολιτικής κατάστασης που ακολουθεί τον θρίαμβο του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακή, ο Σέρτζιο Ματαρέλα επιχείρησε να καλμάρει το κλίμα αβεβαιότητας με εμψυχωτικά λόγια: «Η υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι απόδειξη μίας σταθερής δημοκρατίας».

Σε σύντομη γραπτή δήλωσή του, αφού είχε διερευνητική συνάντηση μίας ώρας με τον Ματέο Ρέντσι το μεσημέρι, υπογραμμίζει: «Υπάρχουν γεγονότα και δεσμεύσεις και οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούν τον σεβασμό τους, προσφέροντας απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων».