Μία νίκη με πολλούς «πατέρες» και μόνο έναν ηττημένο… Πανωλεθρία για τον Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα-παγίδα που έστησε στον εαυτό του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «όχι» σε ποσοστό 58-60% -ήττα ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Με ενσωματωμένο το 13,45% των ψήφων το «όχι» βρίσκεται μπροστά με 59,44% έναντι του 40,56% του «ναι».
Σε δηλώσεις του μόλις άρχισε να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα, σχεδόν μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Κίτζι, παραδέχτηκε την ήττα του, είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και ανακοίνωσε ότι το πρωί θα παρουσιαστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου και θα πάω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε στις καρέκλες μας» δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Σας ευχαριστώ όλους, όπως και να’ χει. Ζήτω η Ιταλία» είχε αναφέρει ο Ματέο Ρέντσι λίγο νωρίτερα στην πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter, πριν φτάσει στο Παλάτσο Κίτζι για να μιλήσει απευθείας στον ιταλικό λαό.

Η εκλογική διαδικασία

Ρεκόρ προσέλευσης στις ιταλικές κάλπες με τη συμμετοχή άνω του 70%…

Οι προβολές αποτελέσματος δίνουν επικράτηση του «no» με ποσοστό 58-61%.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο Rai δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%. Η προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7.

Δηλώσεις μετά το όχι

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα μιλώντας σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση από το «αρχηγείο» του κόμματος ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

«Το τρένο αναχώρησε» έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.

Τι «είπαν» ταν exit poll

Επικράτηση του «όχι» με ποσοστό 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» έδωσε το αρχικό exit poll της RaiNews24 που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο ο Ρενάτο Μπρουνέτα από το «αρχηγείο» της Forza Italia ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Ψήφισε το 30,89% των Ιταλών του εξωτερικού.

Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.

Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).

Η διαδικασία των εκλογών

Αργά το απόγευμα της Κυριακής το ποσοστό συμμετοχής των Ιταλών στο δημοψήφισμα διαμορφωνόταν στο 57%, ενώ το μεσημέρι κυμαινόταν στο 20%. Η εκτίμηση είναι ότι έως το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων θα ξεπεράσει το 60%.

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για δημοψήφισμα, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών. Πάντως, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο έστω και αν ψηφίσει λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος.

Οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία έκλεισαν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά τα κανάλια δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα exit polls.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο του Ποντασσιέβε, μικρού δήμου από την Φλωρεντία, μαζί με την σύζυγό του Ανιέζε.

Ο Μπέπε Γκρίλο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας, δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δηλώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «Όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική μεταρρύθμιση προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.