Διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στην «αρμόδια πλευρά» των ΗΠΑ, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν, σπάζοντας το πρωτόκολλο που ίσχυε από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «μίας Κίνας».

Η αρχή της «μίας Κίνας» αποτελεί την πολιτική βάση της σχέσης Κίνας – ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την «αρμόδια πλευρά» να στηρίξει αυτή την πολιτική και να χειριστεί με τρόπο προσεκτικό το ζήτημα της Ταϊβάν, προκειμένου να αποφευχθούν περιττές διαταραχές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι δέχθηκε το τηλεφώνημα της Τσάι Ινγκ-γουέν που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Από την πλευρά της η Ταϊβάν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων για το τηλεφώνημα και κάλεσε την Κίνα να αντιμετωπίσει με «ψυχραιμία» το ζήτημα.

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας ήρθε από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε «μικροπρεπή» την κίνηση της Ταϊβάν.