Παρά το γεγονός ότι είχε κατά το παρελθόν δηλώσει ότι θα κυβερνά επί… ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ο πρόεδρος της Γκάμπια παραδέχθηκε σε μία κίνηση – έκπληξη την ήττα του στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Αντάμα Μπάροου, ανακοίνωσε ο Αλιέ Μομάρ Ενζιέ πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος Γιάγια Τζαμέ κυβερνά την Γκάμπια εδώ και 22 χρόνια.

«Είναι πραγματικά εξαιρετικό το γεγονός ότι κάποιος που κυβερνά τη χώρα για τόσο μεγάλο διάστημα παραδέχθηκε την ήττα του», δήλωσε ο Ενζιέ στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Τζαμέ κερδίζει το 42,64% των ψήφων έναντι 49,67% για τον Μπάροου, έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων. Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μάμα Καντέ, έχει συγκεντρώσει το 7,6%.

Την Πέμπτη διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές στη Γκάμπια με αποκλεισμένη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κομμένες τις κλήσεις προς το εξωτερικό και κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Όπως αναφέρουν τώρα ακτιβιστές και δημοσιογράφοι στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες αμφισβητούνταν σοβαρά η εξουσία του Τζαμέ, ο οποίος κυβερνά τη Γκάμπια τα τελευταία 22 χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1994.

Για πρώτη φορά εκλέχθηκε το 1996 και στη συνέχεια επανεκλεγόταν κάθε πέντε χρόνια. Αυτή τη φορά διεκδικούσε μια πέμπτη θητεία στην προεδρία της χώρας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα κυβερνά τη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής για ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε μάλιστα δηλώσει ότι «η προεδρία και η εξουσία είναι στα χέρια του Αλλάχ και μόνο ο Αλλάχ μπορεί να τις πάρει από εμένα».