H Europol προειδοποιεί ότι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να αυξήσουν τις επιθέσεις κατά ευρωπαϊκών στόχων, καθώς η ISIS υφίσταται σημαντικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ.

Σε έκθεσή της για την απειλή που αποτελεί η ισλαμιστική οργάνωση για την ΕΕ, η Europol ανέφερε πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας όπως αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έως επιθέσεις με μαχαίρια και άλλους τρόπους από ριζοσπάστες που δρουν μεμονωμένα.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη σημειώνει ότι περισσότεροι ξένοι μαχητές θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και «αρκετές δεκάδες» που είναι ικανοί για επιθέσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται ήδη εκεί.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν περιλαμβάνουν βόμβες σε αυτοκίνητα, απαγωγές και απάτες, αναφέρει η Europol, σημειώνοντας ότι δεν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν αποτελούν υψηλούς στόχους.

Η Europol αναφέρει ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προτιμούν πλέον πιο «εύκολους» στόχους και ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους «μοναχικούς λύκους» -όπως ο οδηγός του φορτηγού στην επίθεση του Ιουλίου στη Νίκαια.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη προειδοποιεί, επίσης, ότι ορισμένοι σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη μπορεί να είναι ευάλωτοι απέναντι στις προσπάθειες στρατολόγησής τους από τζιχαντιστές.

«Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εμπνέει ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές πράξεις και στο να θέτει σε κίνηση τις ίδιες τις τρομοκρατικές πράξεις» σημειώνει έκθεση της Europol.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι, επίσης, πιθανό να αρχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις και να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη από τη Λιβύη και πως και άλλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των οργανώσεων που σχετίζονται με αυτήν, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την Ευρώπη.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέτειναν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περισσότερες συνωμοσίες.

«Ωστόσο», είπε, «η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία».