Ενώ ακόμη ετοιμάζεται να αναλάβει τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει μίνι μετεκλογική περιοδεία σε πολιτείες των ΗΠΑ θέλοντας, όπως λέει, να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του. Στο ασυνήθιστο… «ανκόρ» επί του βήματος, ο Τραμπ αναβίωσε όλα τα μηνύματα που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της μάχης, με μύδρους κατά πάντως (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και της Χίλαρι Κλίντον).

Ξεκινώντας από το Σινσινάτι του Οχάιο, όπου μίλησε σε στάδιο γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, ο Τραμπ επιτέθηκε κατά των «εξοργιστικά ανήθικων» ΜΜΕ στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό μήνυμα του, που του εξασφάλισε την προεδρική εκλογή του. «Δεν υπάρχει παγκόσμιος εθνικός ύμνος, δεν υπάρχει παγκόσμιο νόμισμα, δεν υπάρχει πιστοποιητικό παγκόσμιας ιθαγένειας. Υποσχόμαστε την αφοσίωσή μας σε μία σημαία κι αυτή η σημαία είναι η αμερικανική σημαία» τόνισε.

«Από εδώ και στο εξής, θα είναι πρώτα η Αμερική. Εντάξει;» δήλωσε ο ίδιος δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης διεθνών εμπορικών συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιλογή του απόστρατου στρατηγού των πεζοναυτών Τζέιμς Ματίς, αναφερόμενος σε αυτόν με το στρατιωτικό παρατσούκλι του “Mad Dog Mattis” για τη θέση του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην προ ημερών επίθεση σε πανεπιστήμιο στο Κολόμπους, δράστης της οποίας ήταν ένας σομαλός μετανάστης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι απειλές αυτού του τύπου κατά των Αμερικανικών «προκλήθηκαν από τα προσφυγικά προγράμματα που προώθησαν οι ηλίθιοι πολιτικοί».

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ από το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, ο Τραμπ τόνισε ότι θα αναστείλει τη δυνατότητα μετανάστευσης ξένων πολιτών στις ΗΠΑ «από περιοχές όπου δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια η προβλεπόμενη διαδικασία» συμπεριλαμβανομένων και μερικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Οι άνθρωποι έρχονται εδώ από ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι, από πού έρχονται, δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται και πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, άμεσα κι αποτελεσματικά» είπε ο Τραμπ.

Στο παρελθόν είχε εξαγγείλει ότι θα απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των μουσουλμάνων, προκαλώντας την αντίδραση ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και των Δημοκρατικών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίτερα, ο Τραμπ έγραψε: «Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομερή επίθεση με μαχαίρι που έγινε στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Οχάιο, από έναν Σομαλό πρόσφυγα, ο οποίος δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων κατηγόρησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την «τραγική κατάσταση στο Οχάιο».