Μία συμβολική νίκη, σε μία εκλογική μάχη που πάρει τον χαρακτήρα μίνι δημοψηφίσματος για το Brexit, σημείωσε η φιλοευρωπαία υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σάρα Όλνεϊ στις περιφερειακές εκλογές στο Ρίτσμοντ του Λονδίνου. Αντίπαλός της στο πολυτελές προάστιο του νοτιοδυτικού Λονδίνου ήταν ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος Ζακ Γκόλντσμιθ.

Ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας της Όλνεϊ και ο βασικότερος ο λόγος που κέρδισε τις εκλογές ήταν η δέσμευσή της να ψηφίσει κατά της εκκίνησης των επίσημων συζητήσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που το ερώτημα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Η υποψηφία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Ρίτσμοντ Παρκ και του Βόρειου Κίνγκστον προκάλεσαν «ταραχή» στη συντηρητική κυβέρνηση, την ώρα που προετοιμάζεται για την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για το Brexit πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν επιθυμούμε ένα σκληρό Brexit, δεν θέλουμε να βγούμε από την ενιαία αγορά και δεν θα επιτρέψουμε να κερδίσουν η μισαλλοδοξία, ο διχασμός και ο φόβος», τόνισε η Όλνεϊ μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

Ο αντίπαλός της Ζακ Γκόλντσμιθ, που μέχρι τώρα είχε την έδρα του Ρίτσμοντ, ήταν αυτός που προκάλεσε τις περιφερειακές εκλογές με την παραίτησή του για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη που δείχνει η βρετανική κυβέρνηση στην επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο προάστιο αυτό.

Ο Γκόλντσμιθ συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, όμως είχε την πλήρη υποστήριξη των Συντηρητικών αλλά και του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, το οποίο επέλεξε να μην έχει υποψήφιο.