Μια εκ βαθέων εξομολόγηση και συζήτηση με ισπανούς δημοσιογράφους είχε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαδρίτη.

Καταρχήν ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλά με πολύ θετικά λόγια για την ισπανική κυβέρνηση και την ανάγκη στήριξης της Ισπανίας, «της χώρας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές (αυτές μεταφέρθηκαν στο Αιγαίο και την περιοχή της Ιταλίας), ο λουξεμβούργιος πολιτικός μίλησε επί μακρόν για το προσφυγικό και την Τουρκία.

Δήλωσε βέβαιος ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, «γιατί χρειάζεται την Ευρώπη, όπως εμείς την Τουρκία».

Εκτίμησε δε ότι ο Ερντογάν δεν θα αφήσει τα ύδατα της χώρας του στα χέρια δουλεμπόρων και εγκληματιών.

Κάλεσε παράλληλα τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να ρίχνει την ευθύνη στις Βρυξέλλες για το θέμα της βίζας των Τούρκων για είσοδο στην ΕΕ, λέγοντας: «Αν δεν ικανοποιήσουν τα 72 κριτήρια, η ευθύνη είναι δική τους, όχι δική μας.»

Προφανώς ρωτήθηκε για τις δύο υπερδυνάμεις. Για τη Ρωσία είπε με ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι στο χέρι της η άρση των κυρώσεων.

Για τις ΗΠΑ, είπε με το γνωστό του χιούμορ: «Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν ως αρχή τους να αγνοούν την ΕΕ, αλλά καταλήγουν να την εκτιμούν και να συνεργάζονται μαζί της.»

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Ο Γιούνκερ είχε τη δική του εξήγηση: Δεν έχει άμεση σχέση με τη λιτότητα, γιατί εμφανίζεται σε χώρες που δεν έχουν λιτότητα.

«Είναι η ξενοφοβία και οι βαθύτερες διαιρέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά το χειρότερο είναι ότι παραδοσιακά κόμματα αγοράζουν τον πολιτικό λόγο των λαϊκιστών για να κερδίσουν ψήφους. Και στο τέλος οι ψηφοφόροι προτιμούν το αυθεντικό από το αντίγραφο.»