Ένας 34χρονος κοζάκος θέλει να μηνύσει το ρωσικό κράτος, επειδή, όπως ανακάλυψε, ο προπάππους του εκτελέστηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν. Ο Ντένις Καραγκόντιν, έλαβε στο ταχυδρομείο ένα έγγραφο που αφορούσε τις συνθήκες θανάτου του προπάππου του, έπειτα από επανειλημμένες αιτήσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο, τρεις πράκτορες της μυστικής αστυνομίας φέρεται να επιβεβαιώνουν σε δικαστήριο ότι είχαν εντολή να φέρουν σε πέρας την εντολή θανάτου ενάντια στον Στεπάν Καραγκόντιν, στην πόλη Τομσκ. Το έγγραφο φέρει επίσημες σφραγίδες, όπως και τα ονόματα των τριών πρακτόρων.
Ο Ντένις Καραγκόντιν, πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που τα πραγματικά ονόματα των εκτελεστών του Στάλιν συνδέονται απευθείας με ένα θύμα, αλλά δεν γνωρίζει τον λόγο που το έγγραφο δεν είναι απόρρητο. Τώρα υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει τη σχέση των τριών εκτελεστών, του δικαστηρίου που επικύρωσε την απόφαση θανάτου, με τους τοπικούς μυστικούς πράκτορες στο Τομσκ, τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας και τέλος τον Στάλιν. «Οι ιστορικοί και οι ειδικοί με τους οποίους έχω μιλήσει δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κατάφερα κάτι τέτοιο. Κάποιοι εξεπλάγησαν που υπάρχουν τέτοια έγγραφα και είναι προσβάσιμα» λέει ο ίδιος. Ο Καραγκόντιν, ο οποίος ζει επίσης στην πόλη Τομσκ, έψαχνε επί χρόνια τι συνέβη στον προπάππου του.
Η έρευνά του ξεκίνησε το 2012, δημιουργώντας μία ιστοσελίδα όπου συγκέντρωνε κάθε έγγραφο που μπορούσε να βρει για την υπόθεση. Λίγες ημέρες αφότου δημοσίευσε τα ονόματα των τριών πρακτόρων, ο Καραγκόντιν έλαβε ένα γράμμα από μία γυναίκα, τη Γιούλια, δισέγγονη ενός από τους εκτελεστές. Στο γράμμα η Γιούλια, παρότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την αλήθεια για την οικογένειά της, ευχαρίστησε τον Ντένις που βοήθησε να αποκαλυφθούν περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της χώρας. Ο Καραγκόντιν τώρα σκοπεύει να μηνύσει τους υπεύθυνους που οδήγησαν στον θάνατο τον προπάππου του, αλλά και τους έξι ακόμη ανθρώπους που αναφέρονται στο έγγραφο. Όταν του λένε ότι οι Αρχές αποκλείεται να επιτρέψουν σε μία τέτοια υπόθεση να προχωρήσει, ο ίδιος απαντάει: «Εγώ θα το κάνω ακόμη και αν δεν πετύχει. Τουλάχιστον θα μείνει στην ιστορία ως μία προσπάθεια».