Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ στη σκιά των κλυδωνισμών στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και των απειλών Ερντογάν να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία με την ΕΕ.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι ο Ερντογάν επανέλαβε τα περί εκπλήρωσης των ευθυνών της ΕΕ που απορρέουν από τη συμφωνία, ενώ επίσης κατά τις ίδιες πηγές συζήτησαν την ανάγκη δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο πιο εντατικές προσπάθειες για να αποτραπεί η δράση και να μπλοκαριστούν οι πηγές χρηματοδότησης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους με την Άγκυρα μετά το μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας το προσωρινό πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαιτίας των «δυσανάλογων κατασταλτικών μέτρων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό.

«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών Και για αυτό το λόγο εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο» ανέφερε επισημαίνοντας επίσης πως δεν έχει σχέδιο Β’ εάν καταρρεύσει η συμφωνία για το Προσφυγικό.

Η κατάσταση στην Τουρκία θα βρεθεί ξανά στο «τραπέζι» των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης-16ης Δεκεμβρίου.

Εντούτοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θερμής συζήτησης που έλαβε χώρα προ ημερών στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συνέστησε προσοχή λέγοντας ότι η διακοπή στη διαδικασία θα οδηγούσε σε μία κατάσταση που θα ζημίωνε και τις δύο πλευρές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο διέψευσε την Τετάρτη αναφορές που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να υιοθετεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Bild και το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD είχαν αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπου η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Φερόταν μάλιστα να συνέστησε στους βουλευτές της να επικοινωνήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες αυτήν τη θέση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για το πώς το Βερολίνο βλέπει την περαιτέρω σχέση του με την Άγκυρα.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει. «Από χρόνια η ΕΕ και η Τουρκία διατηρούν ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις και υπό τις νυν συνθήκες είναι αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια».

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην Γερμανίδα καγκελάριο τον προβληματισμό του για την «αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας»

Κατά τις ίδιες πηγές «συμφώνησαν απολύτως στην ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας στο προσφυγικό». Μία συμφωνία κρίσιμη, όπως αναγνώρισαν, «για το μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.