Πυραυλικές δοκιμές κοντά στην Κριμαία ξεκίνησαν οι ουκρανικές δυνάμεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που ανέπτυξε φρεγάτες δυτικά της χερσονήσου για «ενίσχυση της αεράμυνάς της».

Το Κίεβο σκοπεύει να ολοκληρώσει τις δοκιμές το Σάββατο, και οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν πως οι δοκιμές γίνονται σε συμφωνία με όλους τους διεθνείς κανονισμούς.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν την Παρασκευή και «βαίνουν κανονικά», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορίας Βολοντιμιρ Κρουζανόφσκι στο ουκρανικό κανάλι 112.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η μικρότερη απόσταση από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας θα είναι τα 30 χλμ. και τόνισε πως «ως εκ τούτου θα ήταν λάθος να κατηγορηθεί η Ουκρανία».

Η Ρωσία, η οποία έχει προσαρτήσει την Κριμαία, εξέφρασε εξαρχής την αντίδρασή της, θέτοντας εξαρχής σε «υψηλή επιφυλακή» την αεράμυνά της.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το ρωσικό RIA επικαλούμενο την Παρασκευή αξιωματούχους του ρωσικού στρατού, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν δυτικά της Κριμαίας και θα μείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση των ουκρανικών πυραυλικών δοκιμών.