Δραματική η κατάσταση στο Χαλέπι με δεκάδες αμάχους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να κείτονται νεκροί στους δρόμους ανταρτοκρατούμενης συνοικίας έπειτα βομβαρδισμούς καθώς συνεχίζεται η προέλαση των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων με την υποστήριξη της Ρωσίας. «Προστατεύστε τους αμάχους στο όνομα της ανθρωπότητας» η δραματική έκκληση αξιωματούχου του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Χαλέπι κινδυνεύει να μετατραπεί σε «απέραντο νεκροταφείο» προειδοποιεί…

Σωστικά συνεργεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού στην περιοχή Τζιμπ αλ-Κεμπέχ στο Χαλέπι. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό δυνάμεων των ανταρτών με στόχο συνοικίες στα δυτικά της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το ανατολικό Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ η κυβέρνηση Άσαντ έχει συλλάβει και ανακρίνει εκατοντάδες από τους εκτοπισμένους περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου.

Τα περί συλλήψεων διαψεύδονται από πηγή του συριακού στρατού που υποστηρίζει ότι τα ονόματα και οι ταυτότητες όσων εγκαταλείπουν τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους αντάρτες ελέγχονται για να διακριβωθεί αν ανάμεσά τους υπάρχουν «τρομοκράτες».

Από το σύνολο των εκτοπισμένων, τουλάχιστον 20.000 φέρεται να έχουν βρει καταφύγιο στο τμήμα του Χαλεπίου που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ 30.000 στον θύλακα της δεύτερης αυτής μεγαλύτερης πόλης της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Η μαζική έξοδος ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο οπότε και εντατικοποιήθηκαν οι χερσαίες συγκρούσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ να προελαύνουν στις περιοχές των ανταρτών έχοντας καταλάβει έως σήμερα το ένα τρίτο των περιοχών που ήλεγχαν οι αντάρτες.

ΟΗΕ: Το Χαλέπι κινδυνεύει να μετατραπεί σε γιγαντιαίο νεκροταφείο

Κραυγή αγωνίας έρχεται από τον ΟΗΕ για το Χαλέπι με ανώτερο αξιωματούχο του Οργανισμού να προειδοποιεί πως η πόλη της βόρειας Συρίας κινδυνεύει «να γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο» εάν δεν σταματήσουν οι μάχες και συνεχίσει να εμποδίζεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε κατεπειγόντως κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο’Μπράιεν εκτίμησε ότι 25.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού από το Σάββατο αναφερόμενους στους «δεκάδες νεκρούς μόνο σε μία επιδρομή σήμερα».

«Στο όνομα της ανθρωπότητας καλούμε -εκλιπαρούμε- όλες τις πλευρές και όσους διαθέτουν επιρροή να κάνουμε ό,τι περνά από τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτραπεί η πρόσβαση στο πολιορκημένο τμήμα του ανατολικού Χαλεπίου πριν καταστεί ένα απέραντο νεκροταφείο» είπε ο Ο’Μπράιεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ορισμένες ανταρτοκρατούμενες περιοχές οι άνθρωποι είναι τόσοι πεινασμένοι που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, δήλωσε ο ίδιος. Κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί στο Χαλέπι και τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σε προφανή αναφορά στους αντάρτες ο Στίβεν Ο’Μπράιεν ανέφερε πως υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι «μη κρατικοί παράγοντες» εμποδίζουν τους αμάχους να διαφύγουν.

Η κυριότερη συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν άμεσα δράση για την προστασία των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι

Νέα επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, την τρίτη σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας αρκέστηκε να μεταφέρει πως συμφώνησαν ότι στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς επίτευξη κατάστασης του πυρός και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Ρωσία είχε δηλώσει ότι είναι «έκπληκτη» και περιμένει «εξηγήσεις» για την αναφορά Ερντογάν πως ο τουρκικός στρατός επιχειρεί στη Συρία «για να τερματίσει τη διακυβέρνηση Άσαντ»

Η Ρωσία είναι βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν για να τον ανατρέψουν. Μολαταύτα φαίνεται ότι επιχειρούν να βρούν κοινό έδαφος μετά την έναρξη μιας διαδικασίας διμερούς επαναπροσέγγισης τον Αύγουστο.

Οι Σύροι αντάρτες την ίδια στιγμή διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν για να αποκρούσουν την κυβερνητική επίθεση στο ανατολικό Χαλέπι.